Gemeente Hilversum

Gemeente neemt maatregelen op kruising Neuweg/Koningsstraat

Burgemeester en Wethouders van Hilversum nemen de klachten van bewoners van de Neuweg serieus. Het college stelt een pakket aan kleine maatregelen voor om het massaal overtreden van het linksafverbod door automobilisten vanaf de westelijke kant van de Koningsstraat tegen te gaan, en om de kruising Neuweg/Koningsstraat veiliger in te richten voor fietsers, die komend uit de richting Gijsbrecht van Amstelstraat de Koningsstraat moeten oversteken.

Maatregelen
Al sinds de invoering van het tweerichtingsverkeer op het beginstuk van de Neuweg negeren automobilisten, die vanaf de Havenstraat proberen de verkeerslichten op de kruising Vaartweg-Brinkweg te vermijden, het verbod om vanuit de Koningsstraat linksaf de Neuweg op te draaien. Om die beweging lastiger te maken wordt aan de westelijke kant van de kruising een extra geleider aangelegd met een paaltje erop. Burgemeester en Wethouders stellen dat de maatregel geen 100 procent waterdichte oplossing biedt.
Maar automobilisten die toch nog proberen linksaf te slaan zullen straks - ook voor hun eigen gevoel - nog duidelijker in overtreding zijn dan nu. Want om de overtreding te kunnen maken moeten ze voor een deel over het fietspad rijden. De overtreding gebeurt niet meer 'per ongeluk', aldus het collegevoorstel.

Om de oversteek van de Koningsstraat voor fietsers van de kant van de Gijsbrecht veiliger te maken, worden in de aanloop naar de kruising zowel langs de Neuwegzijde als
in de Koningsstraat geleiders aan gebracht.
De oversteek zelf wordt in rode tegels uitgevoerd en wordt door de maatregelen overzichtelijker.

Uitvoering
De uitvoering van de maatregelen wordt gecombineerd met werkzaamheden in de
Koningsstraat-Oost, waar in het voorjaar de riolering wordt vervangen tussen de Emmastraat en de Neuweg.