Gemeente Hilversum

Nieuwe samenwerkingsafspraken over warenmarkt

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) gaat met ingang van 1 december 2004 het college van burgemeester en wethouders adviseren over de inrichting van de Hilversumse warenmarkt. De dienst Gemeentewerken trekt zich terug uit deze adviesrol en gaat zich primair richten op haar faciliterende en toetsende taak, zoals het beschikbaar stellen van het terrein, de vergunningverlening en het toezicht houden/handhaven. Dit hebben de gemeente Hilversum en de CVAH met elkaar afgesproken. De afspraken zijn vastgelegd in de nota 'Samenwerkingsafspraken over inrichting warenmarkt', die vandaag door burgemeester en wethouders is goedgekeurd.

Sluitstuk
De samenwerkingsafspraken vormen het sluitstuk van het overleg tussen de gemeente en de CVAH dat sinds de herinrichting van de markt, twee jaar geleden, is ingezet. Vorig jaar is er nog een enquête gehouden op de markt, waaruit bleek dat zowel de marktkooplieden als de bezoekers over het algemeen tevreden waren. Ze waardeerden de markt gemiddeld met een zeven. Toch bleef er over bepaalde zaken rond de inrichting van de markt nog onvrede bij de marktkooplieden. Om de kwaliteit van de markt verder te verhogen en een duidelijkere scheiding aan te brengen tussen de advisering over de inrichting en de faciliterende/toetsende rol zijn nu nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt.

Draagvlak
De CVAH gaat nu adviseren over zaken als de opstelling van de marktkramen, de indeling van de markt en branches (artikelen). Voorwaarde aan de adviesrol van de CVAH is dat zij zorgt voor voldoende draagvlak voor de adviezen, dat wil zeggen minimaal een 2/3 meerderheid van de marktkooplieden.

De CVAH is verheugd dat de adviserende taak bij de belangenbehartigers van de marktkooplieden komt te liggen. In de recente vergadering van de standplaatshouders hebben de kooplieden positief gereageerd op de nieuwe samenwerking. Dit geeft volgens de CVAH een nieuwe motivatie om samen de schouders onder de markt te zetten.

De gemeente en de CVAH hebben de afspraken vastgelegd voor een proefperiode van 1 jaar. Daarna zal een evaluatie plaatsvinden.