Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 november 2004


Bijdrage van Boelhouwer (PvdA) aan het begrotingsdebat Verkeer & Waterstaat


Het feit dat de staatssecretaris met zwangerschapsverlof is, bezorgt deze minister een extra taak. Want het water staat niet stil. De PvdA wil een paar punten op dit terrein aanstippen. In de eerste plaats het project Ruimte voor de Rivier.


Uit een gezamenlijke Duits-Nederlandse studie blijkt dat we in de toekomst minder water kunnen verwachten als oorspronkelijk gedacht: 16500 m2 ipv 18000 m2. Dat betekent volgens de PvdA dat de discussie over noodoverloopgebieden van de baan is. Want die discussie ging over een situatie waarbij er meer water verwacht kon worden als het systeem aankon. Maar er kan immers nooit meer water komen dan 16500 m2, en het is goed om naast dit getal de uitgangspunten van de cie. Luteijn te leggen. Er is maar een conclusie mogelijk: De PvdA dringt er bij de minister op aan om het geld dat voor noodoverloop is gereserveerd direct te bestemmen om de Ruimte voor de Rivier plannen met voortvarendheid te realiseren. De bewoners in Gelderland hebben er recht op zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Voor alle duidelijkheid merk ik op dat mijn opmerkingen slaan op het Rijn-systeem, en niet op de Maas.


Waterschappen


De PvdA heeft met verbazing kennis genomen van de zoveelste klucht bij de waterschappen. Na de grootste tariefstijgingen in vergelijking met andere overheden, de grootste stijging van het aantal medewerkers in vergelijking met alle andere overheden werd aan dit rijtje de verkiezingsklucht toegevoegd. Het is niet goed dat een overheid zich op deze wijze presenteert. En dan is er nog de onverminderd lage opkomst ondanks dat iedereen per post gedurende een relatief lange periode kan stemmen, en fraude bij kandidaatstelling. Geen burger in dit land heeft enig idee dat hij democratisch toezicht houdt op de waterschappen. Dit is zelfs schadelijk voor het belang dat mensen kunnen hechten aan democratische besluitvorming.


De lasten van de burgers rijzen de pan uit. Wij realiseren ons goed dat we de principiële discussie over de financiering van het bestel hebben gevoerd, maar de PvdA blijft erbij dat er zo snel mogelijk een echt inzichtelijke grondslag moet komen: óf naar draagkracht, óf naar de vervuiler betaalt, maar niet dit ondoorzichtige systeem. Heeft het kabinet in het kader van minder regels en een transparantere overheid weleens overwogen om de waterschappen een andere positie te geven? In het kader van minder regels en het programma Andere Overheid is het onderbrengen van waterschappen bij de provincies volgens de PvdA steeds onvermijdelijker. Water wordt steeds belangrijker. Burgers moeten via de democratie een stem krijgen, maar ook als consument hebben ze recht op een positie. De PvdA is trouwens erg benieuwd of de minister ook een rol voor de burger als consument ziet en of ze bereid is de consumentenpositie van de burger te versterken in een krachtenveld dat door overheden en publieke bedrijven wordt beheerst.


Zwakke kustverdediging?


De PvdA is ernstig geschrokken van het RIVM-rapport Risico s in bedijkte termen. De uitkomsten bevestigen het beeld dat het risico dat we bij overstromingen lopen de afgelopen tientallen jaren enorm is toegenomen. Voor de duidelijkheid: de PvdA neemt geen genoegen met het antwoord dat de overstromingskansen niet veranderd zijn. Wat is deze minister voor de lange termijn van plan om de gevolgen van een ramp te beperken? Wordt er gedacht aan het verkleinen van overstromingskansen?


KRW: Walström acht ambitienotitie onvoldoende?


Recent is duidelijk geworden dat Nederland gewoon aan de lat staat voor de uitvoering van de KRW. Niks uitzonderingspositie, zoals wel eens werd gedacht. Wat gaat dit voor financiële doorwerking krijgen in de begrotingen voor de komende jaren? Volgend jaar verschijnt deze post op de begroting. Maar de PvdA hoopt dat er op dit moment al wel enig idee is over de omvang van het op te voeren bedrag. Wij verzoeken de minister bij haar beantwoording om hierover duidelijkheid te verschaffen.


Westerschelde


Binnenkort wordt gediscussieerd over de verdieping van de Westerschelde. De PvdA gaat er vanuit, wat de uitkomst van de discussie ook is, dat Zeeland sterker uit de uiteindelijke plannen komt dan aan het begin van de discussie. De Zeeuwen hebben er volgens de PvdA recht op dat de Kamer ze niet de prijs te betalen voor iets waar ze zelf relatief weinig profijt van hebben. Gaarne een reactie van de minister.