Provincie Groningen

Subsidie kunstproject kinderen uit asielzoekercentra 23 november 2004

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben besloten een kunstproject voor kinderen uit asielzoekerscentra te subsidiëren met EUR 7.500,-. In het project Alleen in mijn gedichten kan ik wonen gaan kinderen op een creatieve manier op zoek naar hun droomplek. De Nationale Stichting ter Bevordering van de Vrolijkheid (BV) organiseert dit in Groningen, Haren en Musselkanaal.

Het project wordt georganiseerd door professionele kunstenaars, die dikwijls zelf een achtergrond als asielzoeker hebben. Onder hun begeleiding maken de kinderen bijvoorbeeld droomhuizen in de vorm van maquettes, poppenhuizen of minidorpen en -steden. Daarnaast kunnen de kinderen aan de slag met hun eigen boomhut, huis op palen of indianentent. De droomhuizen zullen worden tentoongesteld en BV maakt samen met de deelnemende kinderen een boek over het project. Bij de expositie zijn naast alle bewoners van de AZC's ook de inwoners van de plaatsen waar de AZC's gevestigd zijn van harte welkom.

BV is op dit moment al druk bezig met de voorbereiding van het project, dat in de zomer van 2005 wordt uitgevoerd. Gedeputeerde Staten geven subsidie aan het project omdat het uitstekend aansluit bij het provinciale streven om de sociale samenhang in Groningen te bevorderen. Het project brengt jonge en volwassen asielzoekers en de bewoners van de vestigingsplaatsen van de AZC's dichter bij elkaar. Ook professionele en startende kunstenaars vinden elkaar in dit initiatief.