Staatsbosbeheer

Hare Majesteit de Koningin opent Museum Belvédère en Museumpark Landgoed Oranjewoud

28 september 2004

Op woensdag 24 november 2004 zal Koningin Beatrix de opening verrichten van Museum Belvédère en het Museumpark Landgoed Oranjewoud. De ceremonie bij de opening is gebaseerd op het thema Verleden en heden verbonden.

Het verleden wordt gerepresenteerd door de rijke historie van Landgoed Oranjewoud. Albertine Agnes van Oranje, de weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, verwierf in 1676 verschillende landerijen, bospercelen en gebouwen in het Schoterwoud nabij Heerenveen. Ze liet er een lustslot bouwen en fraaie tuinen aanleggen. Op de plaats van het oorspronkelijke lustslot staat nu het in 1829 gebouwde Huize Oranjewoud.

Het heden wordt vertegenwoordigd door Museum Belvédère. Het museum een ontwerp van de architect Eerde Schippers heeft een markante ligging in de uitbreiding van het historische landgoed Oranjewoud. Museum Belvédère toont het werk van belangrijke moderne Friese (landschaps)schilders en hun geestverwanten. Werk dat momenteel niet of nauwelijks in het openbaar wordt getoond.

De verbinding tussen verleden en heden is Museumpark Landgoed Oranjewoud. Dit omvat de in stijl gereconstrueerde noordelijke tuin van het landgoed en de nieuw toegevoegde tuin waarin Museum Belvédère is gebouwd. De reconstructie, de nieuwe aanleg en de inrichting van Museumpark Landgoed Oranjewoud zijn uitgevoerd door Staatsbosbeheer, naar een ontwerp van de landschapsarchitect Michael R. van Gessel.

Hare Majesteit de Koningin wordt woensdag 24 november 2004 om 14.00 uur bij Huize Oranjewoud ontvangen door vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Museum Belvédère, provinciaal bestuur van Fryslân, gemeente Heerenveen, Friesland Bank, door de landschapsarchitect en de architect van het museum.