Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

09-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

Nu accrediteren voor EU-bijeenkomst van minister Bot met Turkse collega Gül

Op 24 november vindt in Den Haag een ontmoeting plaats van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, vertegenwoordigd door minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Atzo Nicolaï voor Europese Zaken, met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül.

Het betreft een reguliere, halfjaarlijkse bijeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije, waar minister Bot als voorzitter optreedt en die verder zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, het aanstaande Luxemburgse EU-voorzitterschap en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid.

Het centrale onderwerp van de bijeenkomst is de relatie tussen de EU en Turkije. Tijdens de Europese Raad van regeringsleiders in december wordt een besluit genomen over het mogelijke openen van toetredingsonderhandelingen met Turkije. Een belangrijk element in die besluitvorming is de vervulling door Turkije van de politieke criteria die de EU als voorwaarde voor toetreding stelt. Dit is een van de onderwerpen die tijdens de bijeenkomst op 24 november aan de orde komen. Daarnaast zullen ook enkele internationale onderwerpen worden besproken.

Het programma van de bijeenkomst ziet er als volgt uit:

10.30
Aankomst Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül (fotomoment) Johan de Witthuis (Kneuterdijk)

10.35 - 12.30
plenaire sessie

12.30 - 14.00
werklunch

14.15 ­ 14.45
persconferentie


Noot voor de redactie /