Gemeente Oirschot

Gemeente Oirschot organiseert Eigen Wijs Dag

Op woensdag 24 november aanstaande organiseert de gemeente Oirschot in samenwerking met de Stichting Politieke Jongeren Projecten en Scholengemeenschap de Kempenhorst de "Eigen Wijs Dag". Tijdens deze dag gaan circa 40 leerlingen van de Kempenhorst de confrontatie aan met de lokale politiek, ambtenaren en belangenorganisaties. Door de leerlingen zelf politiek te laten bedrijven zorgt het project ervoor dat jongeren meer inzicht krijgen in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen.

Eigen Wijs Dag

Ruim 40 leerlingen van Scholengemeenschap de Kempenhorst gaan op woensdag 24 november van 9.00 uur tot 21.00 uur in groepen (fracties) aan de slag om een project binnen het thema gehandicapten en langdurig zieken te bedenken. Op school hebben deze leerlingen van de derde klas theoretische leerweg al de nodige voorbereiding gehad en zijn ze in groepen verdeeld. Elke groep gaat in het gemeentehuis onder leiding van iemand van de Stichting PJP aan de slag met het bedenken van een project.

Van 10.00 tot 11.30 uur is er tijd vrij gemaakt voor gesprekken tussen de leerlingen en diverse betrokken ambtenaren en (belangen)organisaties. Uitgenodigd zijn vertegenwoordigers van de Stichting Welzijn Ouderen Dommel-Beerze, de Stichting St. Joris, het gehandicaptenplatform, de VOGG, de Stichting Ons Huis, de parochie, de Zonnebloem en het Rode Kruis. Om 14.00 uur vindt er in de kantine van het gemeentehuis een gesprek plaats tussen de leerlingen en leden van de Oirschotse gemeenteraad. De dag zal eindigen met een raadsvergadering waarbij de verschillende groepen de raadsfracties vormen. Wethouder Van Bijsterveldt zal de vergadering voorzitten. Tijdens de vergadering wordt uit alle voorgestelde projecten besproken en wordt het project gekozen dat door de school wordt uitgevoerd. Hiervoor wordt door de gemeente 1.200,- beschikbaar gesteld. De raadsvergadering begint om 19.00 uur en is natuurlijk, net als een echte raadsvergadering, openbaar. U bent dus van harte welkom!

Stichting PJP

Het Eigen Wijs project is een initiatief van de Stichting Politieke Jongeren Projecten (PJP). Deze stichting is een algemene politieke vormingsinstelling, die ontstaan is uit een samenwerkingsverband van zeven politieke jongerenorganisaties. Het doel van de stichting is het verkleinen van de kloof tussen jongeren en politiek. De stichting houdt zich bezig met projecten die de kennis van politiek en de participatie in het politieke besluitvormingsproces onder jongeren doen toenemen. Het belangrijkste project van de stichting PJP is op dit moment "Eigen Wijs" op het gemeentehuis.

Eigen Wijs

Het project Eigen Wijs laat jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar zien hoe gemeentelijk beleid tot stand komt. De filosofie achter het project is "learning by doing": je leert iets pas echt goed begrijpen door er zelf mee bezig te zijn. Gedurende een intensieve werkdag gaan de jongeren op het gemeentehuis de confrontatie aan met lokale politici, ambtenaren en belangenorganisaties. Ze komen in aanraking met begrippen als macht, democratie, lobby, begroting, budget etc. Ook voor de gemeente is het project interessant, omdat er op deze manier direct contact gelegd wordt met de jongeren. De gemeente kan zich een goed beeld vormen van wat er zoal bij de jongeren leeft en kan dit gebruiken in de beleidsvorming. Dit is een persbericht van de gemeente Oirschot (15 november 2004).