Ingezonden persbericht


Amersfoort, 18 november 2004

Zo helder als glas!

Keuzes ggz-sector in visiedocument neergelegd

Presentatie woensdag 24 november 14.00 - 16.00 uur - Eempolis te Amersfoort - Piet Mondriaanlaan 50/52.

De ggz gaat ervoor zorgen dat de samenleving veiliger wordt. Uiteindelijk wil de ggz alle 24.000 zorgwekkende zorgmijders de zorg bieden die zij nodig hebben. De ggz zal zich daarom tot het uiterste inspannen om per jaar minstens 10% van hen in zorg te krijgen. Daarnaast breidt de ggz het aantal veilige bedden uit voor patiënten die lijden aan zowel een psychische stoornis als een ernstige gedragstoornis. Het gaat bijvoorbeeld om jeugdigen die door gebrek aan goede behandelplekken nu ten onrechte in een jeugdjustitiële inrichting verblijven.

Dit is een van de ambities die de ggz-sector heeft neergelegd in haar visiedocument De Krachten gebundeld. Ambities van de ggz. GGZ Nederland is ervan overtuigd dat de keuzes die zij hierin maakt leiden tot een betere zorg voor patiënten.

GGZ Nederland vindt dat investeren in preventie dé manier is om de toenemende vraag naar ggz af te remmen. Daarom zal de ggz ondermeer kennis overdragen aan alle 8000 huisartsen, 3000 maatschappelijke werkers en 1000 eerstelijnspsychologen. Ook zullen ggz-hulpverleners gaan werken vanuit de gezondheidscentra in de wijk.

Jaarlijks kloppen een half miljoen mensen aan bij de ggz. Het gaat om een gevarieerde groep mensen van jong tot oud, van Nederlandse afkomst of allochtoon, met een gevarieerde hulpvraag. Deze mensen willen weten wat ze krijgen, waar ze voor hun klacht het best en het snelst behandeld worden. Ggz-instellingen zullen zorgen dat er informatie beschikbaar komt over behandelingen en wachttijden.

Er zijn in Nederland circa 100.000 mensen die lijden aan een chronische psychische stoornis en daardoor ondersteuning nodig hebben in hun dagelijkse leven. De ggz verbetert samen met haar samenwerkingspartners (bijvoorbeeld woningcorporaties, welzijnsvoorzieningen, reïntegratiebedrijven) het ondersteuningsaanbod voor deze groep. Voor die patiënten die zich ook met ondersteuning niet redden in de samenleving, biedt de ggz een passende woon- en behandelomgeving.

Op 24 november presenteert Andrée van Es, voorzitter van GGZ Nederland, het visiedocument en reageren belangrijke stakeholders op onze ambities. Als hoofdgast zal minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn reactie geven.

De ggz laat zien waarvoor ze kiest. Helder als glas!

Noot voor de pers,