Erasmus Universiteit Rotterdam

Evaluatie van diagnostische beeldvormende technieken voor hart- en vaatziekten

Op woensdag 24 november 2004 promoveert Majanka H. Heijenbrok-Kal op haar proefschrift Evaluatie van diagnostische beeldvormende technieken voor hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde landen. Het onderzoek zich vandaag de dag op het ontwikkelen en verbeteren van niet-invasieve beeldvormende technieken. Mw. Heijenbrok-Kal evalueerde diagnostische beeldvormende technieken voor hart- en vaatziekten, om vast te stellen wat de optimale diagnostische teststrategie is in een specifieke klinische setting, en om de methoden van testevaluaties te verbeteren. Bij het bestuderen van de tests voor de kransslagaders vond de promovenda dat de verschillen tussen de tests klein waren en dat de diagnostische accuratesse van deze tests over de jaren verminderde. Zij vergeleek de tests voor perifere slagaders, nierslagaders en halsslagaders, en concludeert dat de diagnostische accuratesse van CTA en MRA met contrasttoediening significant beter waren dan die van MRA zonder contrasttoediening en duplex echo-onderzoek. Verder suggereerden haar resultaten dat studies waarin de vaatboom was onderverdeeld in een groot aantal slagadersegmenten de diagnostische accuratesse hoger was vergeleken met studies waarin geen of minder onderverdelingen werden gemaakt.
Ook de kosten en risicoâs verbonden aan de test en de behandelingen die worden ingesteld op basis van de test, de kans op ziekte voorafgaand aan de test, en de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven van de patiënt zijn in kaart gebracht. De elektronenbundel tomografie (EBT) test is in het algemeen niet kosteneffectief voor de diagnose van ziekte van de kransslagaders. Stress echocardiografie met dobutamine of met dipyridamol is dat wel voor stenoses in de kransslagaders.

Promotor: prof.dr. M.G.M. Hunink, Klinische epidemiologie