Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 19 november 2004
Nummer: 2004-26

Rondetafeldiscussie: is meer waarde uit melk mogelijk?

Plattelandsfunctie regio Wijk en Wouden staat onder druk

Tot 2010 daalt het gemiddelde inkomen van de agrarisch ondernemers in het Land van Wijk en Wouden met 16% onder de norm voor bedrijfseconomische duurzaamheid. Als de producten van deze veehouderijen op een andere manier kunnen worden afgezet, krijgen de bedrijven nieuw toekomstperspectief. Dit blijkt uit het onderzoek 'Meer waarde uit melk' dat in opdracht van de WLTO en de ANV Wijk & Wouden in dit gebied is gehouden. Het rapport wordt op woensdag 24 november 2004 aangeboden aan gedeputeerde L.E. van der Sar. Ook is er dan een rondetafeldiscussie tussen de verschillende belanghebbenden in dit gebied om de diverse toekomstscenario's te bespreken.

Het Land van Wijk en Wouden staat onder grote planologische druk. Steeds meer veehouders besluiten dan ook hun bedrijf elders te vestigen. Hierdoor dreigt het gebied de huidige agrarische functie te verliezen. Door het ontwikkelen van nieuwe afzetmogelijkheden wordt het voortbestaan van het gebied in zijn huidige vorm gegarandeerd. Een aantal bedrijven heeft hiertoe zelfs al het initiatief genomen middels de projecten 'Wijk en Wouden in het schap' en 'Promotie boerenkaas'.

De veehouders, die zo snel mogelijk willen starten met de projecten, hebben bij de uitvoering hiervan de hulp nodig van onder meer de ketenpartijen, de gemeenten, de provincie, de waterschappen, de gebiedscommissie, de Kamer van Koophandel en de VVV. Daarom is het noodzakelijk om met alle betrokken partijen concrete afspraken te maken. Een eerste aanzet hiertoe wordt tijdens de rondetafeldiscussie gemaakt

Noot voor de redactie (