Provincie Zeeland


Presentatie resultaten onderzoek
'Waardering terreinen van archeologische betekenis'

Op woensdag 24 november 2004 zal gedeputeerde Harry van Waveren de resultaten van het onderzoek Waardering terreinen van archeologische betekenis overhandigen aan wethouder W.J. van der Wekken van de gemeente Schouwen-Duiveland in het stadskantoor te Zierikzee om 15.00 uur. Het onderzoek is uitgevoerd om het archeologisch erfgoed zo goed mogelijk te beschermen. Met dit onderzoek worden alle nog niet gewaardeerde terreinen onderzocht en gewaardeerd. Het belangrijkste instrument voor bescherming van het bodemarchief is het gemeentelijk bestemmingsplan.

In mei 2001 is de Archeologische Monumentenkaart Zeeland vastgesteld. Op deze kaart staan alle bekende waardevolle archeologische terreinen aangegeven. De provincie streeft ernaar dat alle terreinen die op deze archeologische monumentenkaart zijn aangeduid op 1 januari 2009 planologisch beschermd zijn.
In een bestuurlijk overleg op 6 oktober 2004 met alle gemeenten in Zeeland is afgesproken om het opzetten van een archeologiebeleid met wederzijds enthousiasme op te pakken. Provincie en gemeenten zullen samen de implementatie van het Verdrag van Malta voorbereiden zodat gemeenten aan hun taken en verantwoordelijkheden invulling kunnen geven.

De gemeente Schouwen-Duivenland heeft reeds in 2001 te kennen gegeven dat zij om urgente redenen (voorontwerp bestemmingsplannen) vooraan in de actualisering van de archeologische monumentenkaart wenste te staan. Om die reden zijn 23 terreinen in de gemeente Schouwen-Duiveland als eerste onderzocht en gewaardeerd. Het betrof negentien afgegraven vliedbergen, twee verhoogde oude woonplaatsen, een oude kerkheuvel en een kasteelterrein. Eén terrein is opgesplitst in twee terreinen met verschillende waarden. In totaal zijn vier terreinen opgewaardeerd tot een Terrein van Hoge Archeologische Waarde, twaalf terreinen tot een Terrein van Archeologische Waarde. Op acht terreinen werden geen mogelijke aanwijzingen voor het voorkomen van een archeologisch object aangetroffen. Deze terreinen verdwijnen van de Archeologische Monumentenkaart Zeeland en worden beschouwd als vondstmelding.

Brigitte van Klinken, 22 november 2004; tel. (0118) 63 13 51; nr. 113 /04