Gemeente Helmond


---

Veel animo voor project techniekonderwijs

Maar liefst 33 basisscholen uit Helmond en omliggende gemeenten hebben zich gemeld voor het project " Vaart achter techniek". Het doel van dit driejarig project is dat het vak "techniek" opgenomen wordt in het lespakket van zo veel mogelijk basisscholen in de regio Peelland. Het project speelt in op het dreigend tekort aan technisch en vakbekwaam personeel.

Helmond heeft als centrumstad van Peelland het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het techniek educatiebeleid. Het is tot stand gekomen in een uniek samenwerkingsverband van "de drie Os", het onderwijs, de ondernemers en de overheid en sluit goed aan op het landelijke "Deltaplan Techniek". Op woensdag 24 november start de eerste oriëntatiecursus techniek voor leerkrachten van de aangemelde scholen. De cursus wordt gegeven door het Onderwijskundig Centrum Gewest Helmond (OCGH) in lokalen van Pabo De Kempel en is erop gericht om de leerkrachten ideeën te geven en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om techniekonderwijs in de klas vorm te geven. De Helmondse wethouder van onderwijs J. van den Heuvel zal de eerste oriëntatiecursus officieel starten. Die start wordt opgeluisterd met een flitsende techniekshow van de Stichting Techniek Promotie.

Vervolgacties
De komende jaren zal het techniekonderwijs een belangrijke plaats krijgen in het basisonderwijs. Het project "Vaart achter techniek" ondersteunt verschillende initiatieven. Op alle scholen wordt een techniekwedstrijd georganiseerd en de maand februari zal op alle openbare scholen in Helmond "techniekmaand "zijn. Onder de titel "bekijk een bedrijf" worden excursies naar bedrijven georganiseerd en zijn er mogelijkheden voor gast en praktijklessen voor alle scholen. Verder organiseren Pabo De Kempel en het OCGH op 19 januari 2005 een conferentie voor het onderwijsveld waar in het kader van het "Nieuwe Leren" techniekonderwijs een belangrijke plaats inneemt.

Onbekend maakt onbemind
In Nederland dreigt een groot tekort aan technisch en vakbekwaam personeel. Ook voor Helmond en de omliggende gemeenten geldt nog steeds dat de regionale economie voor een groot deel drijft op de technische sector. Een sector die alleen kan blijven floreren als jonge mensen kiezen voor een technisch beroep. Jongeren maken vaak geen kennis met technische beroepen en vakmanschap omdat veel technische activiteiten plaats vinden op afgeschermde bedrijventerreinen buiten de woonkernen. Als kinderen in contact komen met iemand die een beroep uitoefent kunnen ze zich een goed beeld vormen van dat vak. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen tot hun tiende jaar informatie verzamelen en beroepsopties open houden. Daarna beginnen ze met hetuitsluitenvanbepaaldeberoepenenstudies. Daarom is het van groot belang dat kinderen al op jongere leeftijd kennis maken met de wereld van techniek zodat ze deze niet bij voorbaat verwerpen.

---

| |