Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Politieacademie vestigt bijzondere leerstoel aan de VU Monica den Boer bijzonder hoogleraar Internationalisering van de politiefunctie

Prof.dr. Monica den Boer (41) is vanwege de Politieacademie aan de VU benoemd tot bijzonder hoogleraar Vergelijkende bestuurskunde, in het bijzonder de internationalisering van de politiefunctie. Zij zal haar ambt op woensdag 24 november aanvaarden met het uitspreken van een rede, getiteld: Out of the Blue, Police Perspectives on Europe, Governance and Accountability. Juist in deze tijdgeest is de ontwikkeling van de internationalisering van de politiefunctie van groot belang binnen het internationale veiligheidsvraagstuk. De Politieacademie hoopt met het vestigen van de leerstoel een belangrijke bijdrage te leveren aan deze ontwikkeling, zowel voor de politiefunctie als voor het politieonderwijs.

Het is voor het eerst dat de Politieacademie een leerstoel inricht. Met deze benoeming wil de Politieacademie op een aantal gebieden bijdragen aan de kennis over internationale politievraagstukken. Monica den Boer is sinds 1 november 2003 lid van de directie van het Kennisnetwerk van de Politieacademie.

Met de vestiging van een leerstoel bij de Vrije Universiteit wil de Politieacademie intensiever samenwerken op het terrein van politiewetenschap en veiligheidsstudies, bijvoorbeeld via

gezamenlijk onderzoek en onderwijs. Binnen de Politieacademie zijn inmiddels een drietal lectoraten gevestigd: Recherche & Criminaliteitsbeheersing, Verkeer & Milieu, en Openbare Orde & Geweldsbeheersing. Twee andere lectoraten, namelijk op de terreinen van Gemeenschappelijke Veiligheidszorg, en Politieleiderschap & Maatschappelijke Integriteit, zijn in voorbereiding. Internationalisering is het verbindende thema tussen de domeinen van de lectoraten, en is een van de speerpunten van het Beleids- en Actieplan van de Politieacademie.

Monica den Boer zal haar leerstoel strategisch benutten om de internationale aspecten van de politiekunde verder te verdiepen. Als directielid van het Kennisnetwerk is het voor haar een groot goed om in de voorhoede van de wetenschap te kunnen functioneren, zodat zij een goede informatiepositie heeft ten aanzien van onderwijs, onderzoek en beleid op het gebied van politie en veiligheid. Den Boer werkt een dag in de week aan de Vrije Universiteit.