Gemeente Westerveld

23-11-2004
Roekennesten verplaatst van Brink naar Dwingelerstroom

Woensdag 24 november wordt een begin gemaakt met het verplaatsen van de roekennesten uit de bomen aan de Brink en de tuin van de pastorie in Dwingeloo. Ongeveer 50 nesten worden verwijderd, waarvan een aantal wordt verplaatst naar de beheerlocatie, het essenbosje aan de Dwingelerstroom.

Dwingelerstroom
Het bosje dat aan de Dwingelerstroom ligt, voldoet het beste aan de eisen die gesteld worden aan een broedplaats voor de roeken. De roek is een beschermde vogel en moet daarom zo ongestoord mogelijk kunnen broeden. Het essenbosje ligt in het gebied waar de roeken foerageren en niet te ver van de oorspronkelijke broedplaats. Daarnaast ligt deze plek niet in een jachtgebied en zijn er geen roofvogels.

Beheerlocaties
De roeken nestelen nu in de kern van Dwingeloo en veroorzaken daar veel overlast. Tijdens een voorlichtingsavond die eind oktober gehouden is voor omwonenden en belangstellenden, zijn de potenti? beheerlocaties uitgebreid aan de orde gekomen. Naar aanleiding van de opmerkingen die tijdens deze avond zijn gemaakt, is de Dwingelerstroom gekozen als meest geschikte beheerlocatie. De overige potenti? beheerlocaties, Oldengaerde en Dwingelerveld, voldeden minder aan de gestelde eisen.

Verplaatsen
Komende woensdag worden alle nesten uit de bomen op de Brink en de tuin van de pastorie verwijderd door het bedrijf Quercus Boomverzorging uit Gasselte. Dit zal gebeuren met behulp van een hoogwerker of doordat een medewerker van het bedrijf in uitrusting de bomen beklimt. Een aantal van de nesten worden verplaatst naar het essenbosje aan de Dwingelerstroom. De nesten worden daar vastgemaakt in de toppen van de essen.

Voedsel

Uit onderzoek is gebleken dat de roeken van deze kolonie hun voedsel voor een groot deel halen uit het gebied rondom de Dwingelerstroom. De verwachting is daarom dat de roeken de komende maanden de verplaatste nesten gaan bezoeken in het essenbosje en in het voorjaar daar gaan nestelen.

Onaantrekkelijk
Komend voorjaar zullen acties worden uitgevoerd die de kern van Dwingeloo onaantrekkelijk maken als nestelplaats voor roeken. Hiervoor worden nu al in een aantal bomen touwen vastgemaakt, zodat in het voorjaar de boomtoppen vanaf de grond kunnen worden bewogen.

Door dit regelmatig te doen wordt de omgeving te onrustig voor de roeken om te gaan nestelen. Tegelijkertijd wordt de beheerlocatie zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor de roeken. Bij de Dwingelerstroom wordt daarvoor onder andere geschikt nestmateriaal en voedsel neergelegd voor de roeken.