Provincie Limburg

Hoeders van de open ruimte bijeen in Maastricht De identiteit van het open landschap tussen stedelijke agglomeraties

in zeven West-Europese regios staat centraal bij het symposium Sustainable Open Space, op woensdag 24 november in het Gouvernement in Maastricht. Het internationale symposium is bedoeld voor projectpartners en vertegenwoordigers uit de deelnemende regios. Zestien partner¬organisaties uit de zeven regios ontwikkelen in het gelijknamig project strategieën om de open ruimte duurzaam te behouden en ontwikkelen, met de eigen identiteit van elk landschap als drager. Het gebied Maastricht Hasselt Aken Luik is één van de deelnemende regios.

In de dagen voorafgaand aan de symposiumdag brengen de deelnemers uit andere regios bezoeken aan projecten in het Drielandenpark, zoals hier het grensoverschrijdende open gebied tussen de steden heet. De Provincie Limburg, die het secretariaat van het Drielandenpark voert, is gastheer van het symposium.

Identiteit van het landschap
Open ruimte is van vitaal belang voor de kwaliteit van het leven in deze regios. Door de verstedelijkingsdruk neemt het aantal open gebieden en de omvang daarvan af. De zeven deelnemende regios bieden tegenwicht aan deze ongewenste ontwikkeling via projecten die de eigen identiteit van de open ruimte versterken en die mensen meer bewust maken van die open ruimte en van de identiteit van het landschap. Die identiteit vervult een sleutelrol in de strategie om de open ruimte duurzaam te behouden. Direct en indirect zijn 156 organisaties uit zeven regios in vijf landen betrokken bij deze aanpak. Zij vormen samen een netwerk waarin zij ervaringen, oplossingen en kennis uitwisselen. Het symposium in Maastricht draagt hieraan bij. De zeven regios die deelnemen in het project Sustainable Open Space zijn:
* South Pennines (UK);

* Groene Hart (NL);

* Vlaams-Brabant (B);

* Maastricht-Hasselt-Aken-Luik (NL-B-D);

* Frankfurt / Rhein Main (D);

* Ile-de France (F);

* Oberrhein/Rhin Superieur (D/F).

23-11-2004 15:03