LENSINK VAN BERKEL COMM.


Monumentenprijs welkome aanvulling voor wegvallen subsidie

Bouwfonds Award voor meest vitale monument

Hoevelaken, 24 november 2004 - Bouwfonds stimuleert monumenten die een tweede leven zijn begonnen. Monumenten die met een nieuwe bestemming toegankelijker zijn geworden voor een breder publiek komen in aanmerking voor de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten. Deze prijs biedt monumenten een financiële steun in de rug. VROM is uit bezuinigingsoverwegingen namelijk voornemens de restauratiesubsidies voor Rijksmonumenten af te schaffen.

Het wordt voor monumenten steeds moeilijker om financiële middelen te verkrijgen. Als monumenten actief gebruik gaan maken van hun toegankelijkheid, genereren ze een nieuwe bron van inkomsten en zijn zij zelf in staat om in toekomstig onderhoud te voorzien. Bouwfonds wil daarom monumenten stimuleren om deze voor het publiek toegankelijk te maken. Ons cultureel erfgoed gaat hierdoor niet verloren en een breed publiek kan er van genieten. De winnaars in de categorieën kleinschalige- en grootschalige revitalisering ontvangen beide 10.000 euro.

Bouwfonds is vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid al vele jaren actief als hoofdsponsor van de Open Monumentendag. De instelling van een prijs voor het 'vitale' monument is hier een logisch vervolg op. Monumenten komen in aanmerking indien deze, bijvoorbeeld na een restauratie, aanpassing of verbouwing, een nieuwe bestemming of functie hebben gekregen en daardoor meer toegankelijk zijn geworden voor een breder publiek. Het te winnen bedrag is bestemd om de toegankelijkheid van het monument nog verder te verbeteren en deze nieuwe functie naar buiten uit te dragen. De inschrijfperiode voor deze prijs sluit 15 december 2004.

Over de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten
Inschrijving en aanmelding van monumenten voor de Bouwfonds Award kan tot 15 december 2004. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Voor meer informatie, de voorwaarden voor deelname en een inschrijfformulier kunt u terecht op www.bouwfonds.nl.

Noot voor redactie,