NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Van Sinterklaas tot suikerfeest.

De dagen worden merkbaar korter. Sinterklaas en de andere winterfeesten staan weer voor de deur. De tijd dat Nederlanders echter alleen maar sinterklaas, het kerstfeest en oud en nieuw vierden, ligt ver achter ons. Met de komst van nieuwe Nederlanders zijn ook Divali (het lichtfeest), het suikerfeest en andere 'nieuwe' feestdagen tot het feestrepertoire gaan behoren. De feestdagen van kleurrijk Nederland staan centraal in En dat vieren wij!. Daarmee is een nieuwe reeks over het immateriële erfgoed van Nederland anno 2004 compleet. In de reeks verschenen ook En nu allemaal!, over liedjes en spelletjes, en In geuren en kleuren, over volksverhalen en sprookjes.

De serie boeken is een initiatief van uitgeverij PlanPlan en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven en het immateriële erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft de taak om het niet-tastbare erfgoed, zoals feesten, liedjes en verhalen, zichtbaar te maken. Dat zijn niet alleen leuke fenomenen, ze hebben ook een diepere betekenis. Als je je daarvan bewust bent, zie je dat kennis van erfgoed essentieel is om het functioneren van de huidige samenleving te kunnen begrijpen.

Het onderwerp van deze boeken is vooral zichtbaar bij kinderen die - misschien wel veel gemakkelijker dan volwassenen - tradities van oude en nieuwe Nederlanders overnemen. Op school zingen zij niet alleen Nederlandse klassiekers zoals 'Jan Huigen in de ton', maar ook liedjes met een Turkse, Antilliaanse of Marokkaanse achtergrond. Bovendien wordt er niet meer alleen verteld over de Vliegende Hollander, Tijl Uilenspiegel of het Vrouwtje van Stavoren, maar kennen we ook de verhalen van de spin Anansi en Nasreddin Hodja.

'Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon', betoogt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. 'Al in de zeventiende eeuw kwamen er uit alle hoeken van Europa grote groepen immigranten naar Nederland. En in hun culturele bagage namen ze allerlei alledaagse dingen, tradities en rituelen van thuis mee. Ook feesten, liedjes en verhalen hoorden daarbij. Sommige daarvan raakten ingeburgerd in de Nederlandse samenleving en behoren nu tot ons collectieve, immateriële erfgoed. Andere tradities pasten blijkbaar minder goed in deze contreien en raakten langzaamaan in de vergetelheid.'

Elk deel is te verkrijgen door 14,95 euro over te maken op giro 810806 ten name van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, postbus 13113, 3507 LC Utrecht, tel: 030 2760244, e-mail: ncv@volkscultuur.nl (zie ook www.volkscultuur.nl). De boeken zijn ook verkrijgbaar in de boekhandel.

In geuren en kleuren. Volksverhalen en sprookjes in kleurrijk Nederland. ISBN 90-76092-09-5
En nu allemaal! Liedjes en spelletjes van kinderen in kleurrijk Nederland. ISBN 90-76092-11-7
En dat vieren wij! Feesten en vieringen van kinderen in kleurrijk Nederland. ISBN 90-76092-10-9