Gemeente Zwolle

Bedrijfsleven en overheid presenteren Toekomstvisie op Marslanden

Het oplossen van knelpunten en het scheppen van zekerheid over de toekomst zijn de sleutelwoorden voor duurzame versterking van het bedrijventerrein Marslanden. Het college van B&W heeft deze intentie vastgelegd in het 'Masterplan Plus Duurzame Versterking Marslanden'. Bedrijfsleven en overheid presenteren dit plan op 24 november 2004 bij TPG Post Brievensorteercentrum Zwolle. Het plan geeft een toekomstvisie voor het bedrijventerrein Marslanden.

Het bedrijvenpark Marslanden is opgedeeld in zeven deelgebieden en heeft een oppervlak van 270 hectare bruto. In totaal zijn 350 bedrijven gevestigd op Marslanden, die gezamenlijk ongeveer 11.700 werknemers in dienst hebben. Hiermee drukt Marslanden een belangrijke stempel op de werkgelegenheid en economie van Zwolle. Om ook in de toekomst voldoende perspectief te kunnen bieden voor de bedrijven is de projectgroep 'Duurzame versterking Marslanden' opgericht. Hierin zitten naast vertegenwoordigers vanuit de ondernemersclub Marslanden ook de overheid (Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel) en intermediairs (Kamer van Koophandel regio Zwolle en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland). De samenwerking is in een convenant bezegeld.

Visie
Op basis van een inventarisatie van knelpunten en kansen is een visie opgesteld waarin een toekomstbeeld is geschetst van het bedrijvenpark Marslanden aan de hand van de thema´s: interne structuur, oriëntatie en herkenbaarheid, parkeren en geluid. Verder heeft er een uitwerking plaatsgevonden van een aantal projecten, zoals een besparingsonderzoek en een visie op beheer. Ook zijn de mogelijkheden in beeld gebracht om 'oude delen' van Marslanden te herstructureren.

In het Masterplan zijn uiteindelijk een groot aantal projecten benoemd. Daarbij is geconstateerd dat niet alles tegelijk kan en is er een lijst opgesteld van projecten die op korte termijn in nauwe samenwerking met de ondernemersclub Marslanden kunnen worden opgepakt. Het gaat bijvoorbeeld om projecten als de herstructurering omgeving Voltastraat, oriëntatie en herkenbaarheid bewegwijzering Marslanden en collectieve besparingsprojecten. Bij de uitvoering van deze projecten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande organisatiestructuur tussen de partners. Verder zal aan de gemeenteraad worden voorgesteld een bedrag van ¤ 450.000 beschikbaar te stellen voor de uitvoering van projecten. Deze middelen zijn met name bedoeld voor de herstructureringsprojecten.

Presentatie
Het Masterplan wordt op 24 november gepresenteerd bij TPG Post Brievensorteercentrum op Marslanden B. Hierbij zijn onder andere aanwezig wethouder Martin Knol, gedeputeerde Carry Abbenhues, voorzitter van de ondernemersclub Marslanden Rinke Beverwijk en directeur van de Kamer van koophandel Frits Smit.
De bijeenkomst start om 16.15 uur en eindigt tegen 19.00 uur.


---