Ingezonden persbericht


Persbericht
23 november 2004

Hippe Hollandse Brug maakt Almere hyperbereikbaar

Regionale milieuorganisaties pleiten voor een zware vervoersas over de vernieuwde Hollandse Brug, als oplossing voor de bereikbaarheidsproblemen van Almere. Hiermee kiezen de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties uit de Noordvleugel voor een pasklare oplossing voor natuur en milieu, maar ook voor het meest robuuste plan in ruimtelijk-economisch opzicht. De fasering van Almere Pampus is met de Hollandse Brug variant niet afhankelijk van de fasering van een IJmeerlijn, maar kan zelfstandig ontwikkeld worden tot een intensief stedelijke woonwijk. Dit blijkt uit onderzoek dat bureau Goudappel Coffeng in opdracht van de milieuorganisaties heeft uitgevoerd naar de ruimtelijke en vervoerkundige effecten van een spoorverdubbeling op de Hollandse Brug.

De NMO's gaan met hun oplossing opzettelijk voorbij aan landschappelijke en stedenbouwkundige luchtfietserij in het IJmeer, en kiezen voor een logische, duurzame en kosteneffectieve oplossing. Uit verkeerskundig oogpunt is spoorverdubbeling over de Hollandse Brug een gelijkwaardig alternatief voor de IJmeerverbinding. Bundeling van spoor- en weginfrastructuur zorgt verder voor planrobuustheid en planflexibiliteit.
Inzet op heavy rail (met een grote rol voor interregionale sneltreinen) via de Hollandse Brug biedt ruimtelijk en economisch kansen voor Almere Poort om uit te groeien tot een interregionaal, hyperbereikbaar centrum. Stedelijke milieus in Pampus profiteren optimaal van de knoopwaarde van Almere Poort, als dé poort naar Flevoland. Daarbij kan Almere Pampus haar hele kustlijn goed bereikbaar ontwikkelen, in plaats van alleen in te zetten op centrumontwikkeling. Door de aanleg van een HOV-as tussen Almere Poort, Almere Pampus en Almere Hout profiteert de hele stad van de uitbreidingen in het OV-systeem.

Het bundelingsmodel biedt kansen voor een vernieuwde Hollandse Brug die uitgroeit tot een icoon van de ontmoeting van oud en nieuw land. Hier ligt een architectonische opgave, die meer mogelijkheden biedt dan een IJmeerbrug. De Nieuwe Hollandse Brug is multimodaal en biedt uitzicht op het prachtige open natuurgebied , het IJmeer.

Op 23 november hebben wethouder Stadig van Amsterdam en wethouder Bijl van Almere het eindrapport in ontvangst genomen. Ze ontvingen van de directeuren van de milieufederaties uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht ter inspiratie een boek met foto's van bruggen uit Nederland. De milieuorganisaties hopen daarmee de bestuurders te prikkelen om ook een verbinding over de Hollandse Brug als serieuze optie mee te nemen in verdere planvorming.

Het volledige rapport kunt u vinden op www.milieufederatieflevoland.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Saskia Kluit, coördinator samenwerkende milieuorganisaties 06-24628998