AutoRai

24-11-2004

Kia Sportage nu in de showroom

In de slipstream van de succesvolle Sorento stormt nieuw Kia-talent naar voren. De Sportage is de nieuwe troef in het SUV gamma van Kia.

De aantrekkingskracht van de Sportage steunt op aansprekende styling, de onovertroffen grip van vierwielaandrijving, absoluut personenautocomfort en vijf deuren plus variabele indeling van véél binnenruimte. De Kia Sportage is vanaf nu in de showroom van de Nederlandse Kia-dealer te bewonderen.

2.0 CVVT, 2.7 V6 of 2.0 CRDi common-rail diesel In het Nederlandse fiscale regiem is bij gematigde jaarlijkse kilometrages de tweeliter viercilinder benzinemotor de favoriet. De 2.0 liter motor met variabele kleptiming (CVVT) geeft de Sportage een snellere acceleratie en een hogere topsnelheid dan de dieselmotor. Op basis van de ECE verbruikscijfers is deze motor ongeveer 20% zuiniger met brandstof dan de V6 benzinemotor. Indien men prestaties en luxe stelt boven budget, is de 2,7 liter grote V6 de eerste keuze. De trekkracht van deze zescilinder overtreft óók de dieselmotor ruimschoots. Het verbaast dus niet dat de V6 absoluut de beste cijfers laat noteren voor acceleratie en topsnelheid. Naarmate het jaarlijkse kilometrage toeneemt, wint de 2.0 CRDi motor aan betekenis. Deze dieselmotor is leverbaar vanaf juni 2005.

De viercilinder benzinemotor heeft een vaste combinatie met de handgeschakelde vijftraps transmissie, terwijl de V6 altijd gekoppeld is aan de viertraps sportshift automaat. De dieselmotor kan zowel met handgeschakelde als met automatische transmissie gekozen worden.

Veiligheid op topniveau
Het remsysteem is uiterst effectief, met schijfremmen rondom. Het vierkanaals ABS voorkomt het blokkeren van elk wiel afzonderlijk. Het EBD Electronic Brakeforce Distribution werkt preventief op de achterwielen, zodat ABS minder frequent hoeft in te grijpen. Binnen de veiligheidskooi hebben alle versies twee airbags voorin. De luxere versies beschikken daarnaast standaard over zij-airbags voorin en gordijnairbags voor én achter.

Pragmatisch 2WD of supermobiel 4WD De Sportage is een solide SUV met vrije keus uit voorwielaandrijving of vierwielaandrijving, in combinatie met de viercilinder motoren. De V6 gaat steeds samen met vierwielaandrijving. De vierwielaandrijving maakt de Sportage supermobiel, maar verandert opmerkelijk weinig aan het voorspelbare weggedrag.

Ongeëvenaard luxe interieurs
Tot maximaal vijf inzittenden hebben verrassend veel ruimte en hoeven evenmin te beknibbelen op hun reisbagage. Voor het interieur is de kwalificatie elegant zeker op zijn plaats. De compleet uitgevoerde Sportage Comfort is standaard voorzien - onder meer - voorruitverwarming met timer, centrale deurvergrendeling met afstandbediening, airconditioning met pollenfilter, cruise control, mistlampen voor, automatisch ontgrendelen bij aanrijding, elektrisch verstelbare buitenspiegels, elektrische ramen voor/achter, twee airbags, in hoogte verstelbaar stuur, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel met kantelbare zitting en lendensteun, verstelbare rugleuning voor de achterpassagiers en een 12V stopcontact voorin én achter in de bagageruimte.

De Sportage Executive biedt bovenop de standaarduitrusting van de Comfort - onder meer - een met leder bekleed stuurwiel, handrem en pookknop, boordcomputer, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, climate control, air quality control system, interieur met metal grain afwerking, en zij-airbags plus gordijnairbags. De Sportage Adventure heeft een overeenkomstige uitrusting met de Executive en bovendien het volautomatische TOD Torque-on-Demand 4WD systeem. De exclusieve Sportage X-treme is het vlaggenschip, met ten opzichte van de Executive versie gedeeltelijk bruin/oranje leer met speciale bekleding op alle zitplaatsen, op het stuurwiel en op de transmissie-hendel.

Fold & dive systeem voor groot laadvolume op vlakke vloer De rugleuning van de achterbank kan in een handomdraai in 40/60 verhouding omklappen voor een variabele indeling. In een handomdraai ontstaat door middel van het unieke fold & dive systeem een volledig vlakke laadvloer. Voor de achterpassagiers zijn er verstelbare rugleuningen waardoor meer dan comfortabel op de riante achterzittingen verbleven kan worden.

Uitdagende C-segment prijsstelling
Met een prijsstelling vanaf slechts 22.495,- wordt de forse Sportage nadrukkelijk in de markt gezet als hét alternatief voor MPVs, stationwagens en zelfs hatchbacks.