Time : 10:19:26 AM
Date : Wednesday, November 24, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Een geval van trichinose bij een everzwijn

Er werd een geval van trichinose vastgesteld bij een everzwijn gedood tijdens de jacht in Mettet en gekeurd in een erkend vrij-wildverwerkings-bedrijf. Het everzwijn werd volgend op deze vaststelling in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Trichinen (wormen) zijn parasieten waarvan de larven onder andere vlees van varkens en everzwijnen kunnen besmetten.

Aandoeningen bij mensen als gevolg van het eten van met deze parasiet besmet vlees, komen zeer zelden voor omdat de karkassen van varkens, paarden en everzwijnen in de slachthuizen op de parasiet worden onderzocht.

Toch kan een besmetting bij de mens, die doorgaans goedaardig is en onopgemerkt verloopt, soms spijsverteringsstoornissen, algemene symptomen (koorts, oedeem, bloeduitstorting, spierpijn) en in zeldzame gevallen zelfs hersenontsteking en hartspierontsteking veroorzaken.

Om de parasiet te doden moet het vlees helemaal worden gekookt of doorbakken (tot in de kern) of gedurende 15 dagen worden bewaard bij
- 15 °C.

Er wordt aan herinnerd dat alle stukken wild die in een slagerij of restaurant worden verkocht, vooraf aan een veterinaire keuring moeten zijn onderworpen ; alleen de overdracht van kleine hoeveelheden wild van een jager aan een consument, valt niet onder dit voorschrift. In laatstgenoemd geval wordt de consument geacht te weten dat het wild geen enkele officiële keuring heeft ondergaan.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR