Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
24 november 2004

Minister Dekker verdeelt geld voor projecten stedelijke vernieuwing

Minister Dekker van VROM stimuleert 30 projecten in de stedelijke vernieuwing met 36,7 miljoen euro uit het InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Daarmee wordt een belangrijke impuls gegeven aan de 56 wijkenaanpak van minister Dekker om de leefbaarheid in die wijken te verbeteren. Negen gemeenten krijgen een totaal bedrag van 33,3 miljoen euro voor uitvoeringsprojecten in die wijken. Verder ontvangen 21 andere plannen een totaal bedrag van 3,4 miljoen euro.

Het IPSV is er expliciet op gericht om de problematiek in de 56 prioriteitswijken op een innovatieve en versnellende manier aan te pakken. In totaal zijn 48 projectvoorstellen ingediend door de G30-gemeenten (gemeenten die vallen onder het Grotestedenbeleid). Daarnaast zijn 107 ideeën en plannen (projectvoorbereiding, onderzoek) ingediend door gemeenten, corporaties, bewonersorganisaties en andere niet-winstbeogende instellingen.

De uiteindelijk geselecteerde projecten dragen op een zichtbare en slimme wijze bij aan de verbetering van de 56 aandachtswijken. De voorstellen zijn beoordeeld door deskundigen op het gebied van stedelijke vernieuwing van binnen en buiten het ministerie van VROM. In de afweging is de betrokkenheid van de burger een belangrijk criterium geweest. In de periode 2001-2004 is een bedrag van ruim 210 miljoen euro door het IPSV verdeeld in de stedelijke vernieuwing. Vanaf 2005 is er een impulsbudget van in totaal 100 miljoen euro beschikbaar dat het IPSV vervangt.

De negen geselecteerde gemeentelijke projecten zijn:


1. Haarlem, Een levenlang Delftwijk, 5,00 mln euro
2. Rotterdam, Twee kanten van de voordeur, 5,00 mln euro
3. Arnhem, Een nieuw hart voor Presikhaaf, 4,00 mln euro
4. Leiden, Kooiplein, 5,00 mln euro

5. Nijmegen, Willemskwartier, 2,30 mln euro

6. Breda & Tilburg, Ruimte om vooruit te komen, 5,00 mln euro
7. Heerlen, GMS sociaal versterkt, 0,69 mln euro
8. Helmond, Hart en ziel voor Binnenstad-Oost, 3,80 mln euro
9. Amsterdam, Kolenkitbuurt, 2,51 mln euro

Een totaaloverzicht van de geselecteerde IPSV-plannen vindt u onder 'Meer informatie'.

Meer informatie:


- Overzicht geselecteerde projecten (pdf, 48 KB) ( http://www.vrom.nl/docs/ipsv/IPSV_projecten_2004.pdf )
- Dossier IPSV (achtergrondinformatie over het InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing) ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=4002 )

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18907 )