Ingezonden persbericht


Aantoonbaar betere gezondheidszorg en minder kosten door ICT.

Woerden, 24 november 2004

Nederland~ICT is erg positief over de eerste resultaten van IZIT, het programma 'Innovatie en Zorg door ICT in Twente'. Door de inzet van ICT in de zorg kan alleen al in Twente 140 miljoen worden bespaard. Met deze besparing kan betere gezondheidszorg tegen minder kosten worden geboden.

Uit een grootschalige praktijkstudie van IZIT naar acht nieuwe projecten, waarbij onder meer huisartsen, patiënten, thuiszorgorganisaties en het Medisch Spectrum Twente (regionaal ziekenhuis) betrokken zijn geweest, blijkt dat er door inzet van ICT grote voordelen zijn te behalen. De patiënt staat centraal in de projecten. Die krijgt onder meer de mogelijkheid het eigen dossier in te zien. Veel aandacht wordt besteed aan de preventie van ziekten door betere informatieverstrekking. Er wordt gewerkt met mobiele toepassingen en thuis- monitoring, wat leidt tot veel minder tijdverlies in het ziekenhuis. Daarnaast levert de uitvoering van de projecten extra arbeidsplaatsen op. In totaal is alleen al in Twente een besparing van 140 miljoen te behalen.

Om alle voordelen te behalen bepleit Nederland~ICT, dat het ministerie van Volksgezondheid belemmerende wet-en regelgeving snel aanpast. Daarmee kan ook in andere regio's het voorbeeld van Twente worden gevolgd. Tevens moeten artsen en verplegend personeel snel vertrouwd worden gemaakt met de nieuwe toepassingen.

IZIT is een rechtstreeks gevolg van de InnovatieSalon Zorg (www.innovatiesalon.nl), georganiseerd door Nederland~ICT. Nederland~ICT initieert diverse salons om het innovatietempo in Nederland te versnellen onder meer in de publieke domeinen zorg en onderwijs.

Nederland~ICT behartigt de economische belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die meer dan 25 miljard Euro omzet en ruim 200.000 medewerkers telt, is Nederland~ICT dé woordvoerder van de Nederlandse ICT-sector. Nederland~ICT is het samenwerkingsverband van de brancheverenigingen FENIT (informatie-technologie), VIFKANTEC (kantoortechnologie), ICT Telecom (telecommunicatie) en de belangenorganisaties ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT (ICK-CAO).
Vanaf 1 januari 2005 wordt de branchekoepel één nieuwe vereniging; ICT~Office.


---

Noot aan de redactie (