Time : 10:53:21 AM
Date : Wednesday, November 24, 2004
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Toekomstige Klimaatdoelstellingen en Hernieuwbare Energie

De MiNa-Raad stelde twee adviezen vast die betrekking hebben op het Vlaamse klimaatbeleid. Een eerste advies gaat over toekomstige klimaatdoelstellingen, het tweede over de afschaffing van een steunmaatregel voor hernieuwbare energie.

70% emissiereductie tegen 2050

Op 16 februari 2005 wordt het Kyoto-protocol van kracht. Het protocol is een eerste stap om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De MiNa-Raad kijkt ondertussen al verder naar wat er nadien moet gebeuren. In 2012 loopt de verbintenisperiode van het Kyoto-protocol immers teneinde. Om de dreiging van een gevaarlijke opwarming van de aarde door menselijk activiteiten af te wenden, moeten echter verdergaande maatregelen genomen worden. Het merendeel van de beschikbare wetenschappelijke informatie geeft aan dat een minimale emissiereductie van 30% tegen 2020 en 70% in 2050 ten opzichte van de emissies in 1990 noodzakelijk zal zijn om gevaarlijke klimaatwijzigingen te voorkomen.
De MiNa-Raad wijst erop dat een nieuw klimaatprotocol de internationale lucht- en scheepvaartemissies mee moet opnemen. Deze emissies zijn aanzienlijk in Vlaanderen. De Raad is van oordeel dat Vlaanderen een voortrekkersrol moet spelen in het opnemen van de internationale transportemissies in een nieuw klimaatprotocol. De Raad stelt ook vast dat de economische kost van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, zoals onder meer overstromingen en stormschade, de laatste jaren aanzienlijk gestegen is. De correcte inschatting van de kosten van het klimaatbeleid (en van de schadekosten indien er geen beleid gevoerd zou worden) blijft zeer moeilijk. Recent onderzoek geeft echter aan dat de kosten van een ambitieus klimaatbeleid aanvaardbaar zijn in het licht van de te verwachten stijging van de (economische) welvaart over dezelfde periode, en in vergelijking met de verwachte schadekosten van de effecten van de klimaatverandering.

Alternatieven voor de gratis distributie van groene stroom

Een belangrijke pijler van het klimaatbeleid, vandaag en in de toekomst, is de promotie van hernieuwbare energie. Vorig jaar stelde het Europese Hof van Justitie België in gebreke omdat Vlaanderen enkel de distributie van Vlaamse of Belgische groene stroom gratis toeliet. Daarom schrapt de Vlaamse Regering nu de mogelijkheid voor producenten van hernieuwbare energie om hun stroom kosteloos te laten transporteren op het distributienet.
De MiNa-Raad stelt vast dat de afschaffing een belangrijke stimulans voor de productie van groene stroom in Vlaanderen teniet doet. Dit is spijtig gezien de grote achterstand van Vlaanderen op dit vlak. De Raad formuleert daarom vier maatregelen om hernieuwbare energie op een alternatieve manier te ondersteunen: (1) het verschaffen van juridische zekerheid door een stabiel decretaal en reglementair kader; (2) het zorgen voor een correcte marktomgeving waarin producenten van groene energie niet geconfronteerd worden met onterecht hoge "evenwichtskosten"; (3) het stimuleren van de vraag naar groene stroom zodat de groene energiemarkt zich beter kan ontwikkelen; en (4) het bieden van een gegarandeerde afzet aan de producenten van hernieuwbare energie, zodat ze meer investeringsfondsen kunnen loskrijgen bij de banken.
_________________

Meer info:
Bert De Wel - tel. 02/558.01.39 - bert.de.wel@minaraad.be

Bijlage: de integrale adviezen (op www.pressreleases.be).

URL: http://www.minaraad.be

Link to Press Release - NL