Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
24 november 2004

Van Geel naar conferentie over ozonlaag

Staatssecretaris Van Geel (milieu), voorzitter van de Europese milieuraad, is aanwezig op de de 16e bijeenkomst van partijen bij het Montreal Protocol in Praag. De internationale conferentie is van 24 tot en met 26 november en gaat over stoffen die de ozonlaag aantasten.

Belangrijk discussiepunt op de conferentie is het terugdringen van het gebruik van het ontsmettingsmiddel methylbromide. Methylbromide is een giftige stof die de ozonlaag aantast. Vanaf 2005 is de stof verboden en zijn alleen toepassingen toegestaan waarvoor er nog geen alternatieven zijn. In Praag zal de discussie gaan over welke toepassingen zullen worden toegestaan. Zo willen de Verenigde Staten, waar het middel nog veelvuldig wordt toegepast, meer uitzonderingen dan wordt voorgesteld door het adviesorgaan van het Montreal Protocol. Methylbromide wordt nu voornamelijk in de landbouw gebruikt als grondontsmettingsmiddel. In Nederland wordt dit bestrijdingsmiddel bijna niet meer gebruikt.

Een ander discussiepunt zijn astma inhalators met salbutamol, een stof die cfk's bevat. Ook dit is een giftige stof die de ozonlaag aantast en die onder het Montreal Protocol al verboden is. In de Verenigde Staten worden deze inhalators nog gebruikt, terwijl er in Europa gebruik wordt gemaakt van alternatieven. De Verenigde Staten willen deze inhalators nog niet verbieden.

Het Montreal protocol is sinds 1985 in werking en geldt voor 188 landen. In dit protocol zijn afspraken gemaakt over het verbod van ozonlaagaantastende stoffen, zoals cfk's. Landen kunnen voor sommige toepassingen uitzonderingen aanvragen, alleen als er geen alternatieven zijn en de toepassing absoluut noodzakelijk is.

Meer informatie:

Dossier Cfk's (achtergrondinformatie over cfk's en de ozonlaag) ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9220 )

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18909 )