Provincie Overijssel

Subsidie voor Eko-schoolmelk in Overijssel

De provincie Overijssel participeert met een eenmalige bijdrage van ruim 15.000 Euro in 'Eko-schoolmelk', een promotieproject gericht op alle basisscholen in Overijssel, dat de Stichting Natuur en Milieu Overijssel uitvoert in samenwerking met VecoZuivel.

Het streven is om met dit project de afzet van biologische zuivel in Overijssel te vergroten. Afzetvergroting van biologische zuivel is noodzakelijk voor de verdere groei van de biologische melkveehouderij. Dit is ook één van de speerpunten in het huidige provinciale plan van aanpak Biologische Landbouw. De provincie streeft daarbij naar een toename van het aantal biologische bedrijven in Overijssel. Hiermee geeft de provincie onder andere uitvoering aan haar beleid gericht op een leefbaar platteland en op een vitale en duurzame agrarische sector. Door biologische schoolmelk te promoten wordt de biologische productiemethode bij een breed en jong publiek onder de aandacht gebracht. En ook hierbij geldt: jong geleerd, oud gedaan.

Tot voor kort konden scholen alleen gebruik maken van gangbare zuivel. Sinds kort is het voor scholen ook mogelijk om biologische zuivel te schenken en dat voor dezelfde prijs.

Alle basisscholen in Overijssel zijn inmiddels aangeschreven en geïnformeerd over de mogelijkheden van biologische schoolmelk. Scholen die interesse hebben kunnen gedurende een maand de biologische zuivel uit proberen. Besluit de school na de proefperiode om definitief over te gaan op biologische schoolmelk, dan zal voor de leerlingen van groep 7 en 8 een excursie naar een biologische melkveehouderij in de buurt worden georganiseerd. Tijdens het bezoek aan een biologische melkveehouderij kunnen kinderen zelf ontdekken hoe de biologische zuivel wordt geproduceerd.

Het bedrijf dat de zuivel aan de scholen levert, betrekt zijn melk onder andere van een biologisch melkveebedrijf uit de gemeente Ommen. Indien meerdere scholen biologische melk gaan schenken kunnen mogelijk ook andere biologische melkveehouders in Overijssel hun zuivel aan het bedrijf leveren. Met biologische schoolmelk dragen scholen op concrete wijze bij aan de stimulering van biologische landbouw in Overijssel. Behalve in Overijssel is het project ook van start gegaan in de provincie Utrecht. Ook Noord-Brabant, Gelderland en de drie noordelijke provincies zijn geïnteresseerd in het project.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel