Politie Twente

Persberichten Politie Twente 24 november 2004

Aanrijding met letsel

Letsel bij aanrijding tussen bestelbus en stadsbus; veroorzaker vermoedelijk onder invloed van alcohol

Hengelo

Dinsdagavond 23 november reed een 47-jarige man uit Hengelo omstreeks 21.10 uur in een bestelbus over de Beethovenlaan in Hengelo. Hij botste tegen de achterzijde van een stadsbus, die stilstond voor de verkeerslichten bij de kruising met de Oldenzaalsestraat. Toen politieagenten arriveerden, zagen zij de 47-jarige bestuurder weglopen. Zij spraken de man aan, die zichtbaar onder invloed verkeerde en klaagde over pijn in onder meer zijn nek en knie. De man werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. In het ziekenhuis weigerde de 47-jarige man een bloedproef te ondergaan. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. (04-144819)

Auto gestolen

Man doet aangifte van diefstal van zijn zwarte BMW

Overdinkel

Een 33-jarige man uit Overdinkel deed aangifte van diefstal van zijn personenauto, een zwarte BMW 320 sedan voorzien van het kenteken 56-PJ-BZ. De auto werd in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 november weggenomen aan de Wethouder Hassingstraat in Overdinkel. (04-144900)

Ramkraak

Grote hoeveelheid kleding gestolen bij ramkraak

Borne

Woensdagmorgen 24 november werd tussen 03.00 en 04.00 uur ingebroken in een winkel aan de Grotestraat in Borne. Met een auto werd de pui geramd waarna de dader(s) er vandoor gingen met een grote hoeveelheid kleding. De waarde van de gestolen goederen is nog niet bekend. De politie is bezig met een onderzoek. (04-144891)

Aanhouding voor verkrachting

Meisje doet aangifte van verkrachting door een man, die zij via een chatbox heeft ontmoet; politie houdt de verdachte aan

Hengelo

Dinsdagavond 23 november deed een 14-jarig meisje uit Hengelo aangifte van verkrachting, hetgeen diezelfde avond in een woning in Hengelo had plaatsgevonden. Het meisje had via een chatbox een man ontmoet, had met hem afgesproken en was die avond meegegaan naar zijn woning in Hengelo. Nog diezelfde avond meldde de verdachte, een 43-jarige man uit Hengelo, zich vrijwillig aan het politiebureau in Hengelo en werd daar omstreeks 23.10 uur aangehouden. Hij is in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten.Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. (04-144869)

Vier verdachten aangehouden

Na een ingesteld onderzoek naar gestolen pinpas heeft de politie vier verdachten aangehouden

Tubbergen/Enschede

Vrijdag 29 oktober deed een 83-jarige vrouw uit Tubbergen aangifte van diefstal van haar pinpas uit haar woning aan de Oldenzaalseweg. Kort na de diefstal was met haar pas op diverse locaties in Twente gepind voor totaal ongeveer E 12.000,-. De 83-jarige vrouw kon zich herinneren dat zij bezoek had gehad van twee vrouwen, die met een smoes bij haar aan de deur waren gekomen. Vermoedelijk is toen de pas met bijbehorende pincode uit haar woning gestolen. De politie stelde een onderzoek in en kwam op het spoor van vier verdachten, een 44-jarige vrouw en drie mannen van resp. 29, 30 en 40 jaar. De vier verdachten zijn afkomstig uit Enschede en werden op 16 november in hun woning aangehouden. Zij zijn gehoord en werden 17 november in vrijheid gesteld. De vier bekenden het geld gepind te hebben maar ontkenden de pas uit de woning te hebben gestolen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

In 2004 zijn meerdere soortgelijke aangiften bij de Politie Twente binnengekomen. Tot nu toe zijn 20 gevallen bekend. Het gaat veelal om oudere slachtoffers, meestal wonende in aanleunwoningen, die bezocht worden door mannen en/of vrouwen die met een smoesje proberen in de woning te komen. De slachtoffers wonen veelal in een hofje met bejaardenwoningen, waar willekeurig een slachtoffer wordt uitgezocht. Niet in alle gevallen lukt het de daders om binnen te komen. Wanneer dat echter wel lukt, wordt het slachtoffer door een van de daders afgeleid, waarna de anderen goederen uit de woning wegnemen. De buit bestaat meestal uit geld, sieraden en bankpassen met pincodes. De schade is soms aanzienlijk. Voor de slachtoffers is het extra zuur omdat zij de bezoekers vertrouwden. De politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn, die echter geen aangifte hebben gedaan. Wellicht ook uit schaamte om hetgeen hun overkomen is. De politie verzoekt deze mensen alsnog aangifte te doen.

De politie adviseert de mensen nogmaals dringend geen onbekenden in hun woning te laten, ook niet even om een briefje te schrijven of om te telefoneren. Vraag personen om een identificatie alvorens zij voor "werkzaamheden" in de woning worden toegelaten. Bewaar geen grote bedragen aan contant geld in de woning en verberg sieraden en andere waardevolle spullen op een niet logische plaats. Verder is het belangrijk dat mensen hun bankpas en pincode gescheiden bewaren. Bewaar de pincode eventueel bij familieleden. (04-134126)

Ageeth Doldersum: 053-4555588


---- --