NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

één op de drie mensen met een chronische nierziekte heeft een

Risico isolement chronische nierpatiënten erg groot - één op de drie mensen met een chronische nierziekte heeft een betaalde baan Nierstichting start programma Maatschappelijke Participatie onder het motto 'Meedoen en mee blijven doen'

Bussum, 22 november 2004 - Mensen met een chronische nierziekte nemen minder deel aan het maatschappelijk leven dan andere chronisch zieken. Al in een vroeg stadium van de nierziekte worden ze minder actief. Vooral voor dialysepatiënten is het zwaar om hun baan te behouden of mee te doen met sport en andere vrijetijdsbesteding. Zo heeft slechts één op de drie mensen met een chronische nierziekte een betaalde baan, tegen 65% van de Nederlandse bevolking. Dat is zeer betreurenswaardig, omdat werk juist een gunstig effect heeft op de kwaliteit van leven. Dit concludeert het onderzoek dat de Nierstichting liet uitvoeren door het NIVEL. Daarom start de Nierstichting met het meerjarenprogramma 'Maatschappelijke Participatie', met als doel om via concrete projecten nierpatiënten nóg beter te ondersteunen bij het invullen van hun leven naar hún persoonlijke wensen en ambities. Ook de nadelige gevolgen van de nierziekte voor zijn of haar directe omgeving wil de Nierstichting minimaliseren.

Mensen met een chronische nierziekte moeten vaak niet alleen vechten tegen hun nierziekte maar ook nog eens tegen het risico van een sociaal isolement. De Nierstichting steunt al vele jaren nierpatiënten. Dat gebeurt volgens vaste algemene regels voor de vergoeding van bepaalde extra kosten. Maar is dat voldoende effectief? Om hier een antwoord op te krijgen gaf de Nierstichting het NIVEL opdracht te onderzoeken hoe het staat met de sociaal-maatschappelijke participatie van nierpatiënten.

Kwaliteit van leven van nierpatiënten voortdurend bedreigd Uit het NIVEL onderzoek (juni 2004) blijkt dat nierpatiënten als gevolg van hun nierziekte achterblijven bij 'gewone Nederlanders'. In werk, maar ook in sociale activiteiten. Al in een vroeg stadium van de ziekte worden ze minder actief en stoppen ze vaak - al voordat ze moeten dialyseren - met betaald werk, sport, sociale contacten en andere vormen van vrijetijdsbesteding. In vergelijking met andere chronisch zieken scoren nierpatiënten laag op de criteria voor een goede kwaliteit van leven (bron: RIVM), de mortaliteit van dialyserende patiënten is hoog (15 a 20% per jaar) en het leven op de wachtlijst voor een niertransplantatie is op zijn zachtst gezegd geen pretje. De gevolgen van een nierziekte voor het dagelijks leven van de nierpatiënt én diens omgeving zijn groot.De behandeling (vooral het dialyseren) is zeer ingrijpend, zet het hele leven op zijn kop. Het strakke regime van de dialyse bepaald vaak de dagindeling van uur tot uur. Het gaat gepaard met vermoeidheid, jeuk en dorst. Bovendien neemt het inkomen van niet-werkende patiënten zeer snel af. Door het huidige bezuinigingsbeleid wordt dat alleen nog maar erger. Kortom: alle nierpatiënten staan financieel en sociaal bloot aan grote risico's.

Programma Maatschappelijke Participatie: Meedoen en mee blijven doen.
De Nierstichting gebruikt de resultaten van dit onderzoek om nierpatiënten in de toekomst nog beter en gerichter te ondersteunen in hun streven sociaal-maatschappelijk actief te blijven. Daarom de start van het programma Maatschappelijke Participatie. Paul Beerkens, algemeen directeur Nierstichting: 'Dit onderzoek bevestigt dat vele nierpatiënten ondersteuning nodig hebben om zo optimaal mogelijk deel te blijven nemen aan werk of sociale en recreatieve activiteiten. Steun, die we zo veel mogelijk willen richten op de individuele wensen, ambities en mogelijkheden. Simpelweg omdat we er alles aan willen doen om te voorkomen dat nierpatiënten in een isolement komen.'

Concrete hulp
Het programma Maatschappelijke Participatie heeft als doel: nóg betere dienstverlening aan de nierpatiënt en het opsporen van eventuele hiaten daarin. Ook worden concrete projecten ontwikkeld om nierpatiënten beter te ondersteunen.
Het programma is op dit moment in de voorbereidende fase en start op 1 januari 2005.
In het eerste jaar zijn de projecten met name gericht op het verbeteren van de informatievoorziening aan patiënten en hulpverleners over wet- en regelgeving. Ook zal de specifieke positie van nierpatiënten bij gemeenten en keuringsinstellingen onder de aandacht worden gebracht. Zodat er meer rekening wordt gehouden met de beperkingen van iemand met een nierziekte en dat die beperkingen serieus worden genomen. Bovendien wordt medio 2005 een project gestart om nierpatiënten te helpen bij het behoud van hun werk in de predialyse fase. En het sociale beleid van de Nierstichting wordt in 2005 aangepast. Zo wordt de hulp aan nierpatiënten uitgebreid tot het hele gezin rond de nierpatiënt, maar behoudt de nierpatiënt zelf de regie.

Noot voor de redactie,