ERNEST & JULIO GALLO

Vierde keer E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's competition

LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 24 november 2004 - Voor de vierde keer wordt de jaarlijkse Ernest & Julio Gallo 'Ladies Only' Chef's Competition gehouden, de enige competitie voor vrouwelijke professionele chefs in Nederland.

'95% van het keukenpersoneel in Nederland is man en slechts 16% van de studenten die de opleiding tot restaurantkok volgen is vrouw. En deze trend neemt zelfs af. Dat is erg jammer', zegt Jasper van Almenkerk, Projectmanager Meesterproeven en Wedstrijden bij het Horeca Branche Instituut. 'Wedstrijden zijn voor de branche heel belangrijk en in het bijzonder een wedstrijd voor 'ladies'. De Horeca staat daar zeer open voor'.

De winnaars van de afgelopen jaren
'Ik heb erg veel van deze wedstrijd geleerd zoals improviseren, snel andere beslissingen nemen en rustig blijven. Het is een uitdaging om de perfecte wijn-spijs-combinatie te creëren en koken voor een jury die bestaat uit zulke ervaren mensen is erg spannend', zegt Femke de Bluts-Hutten, de winnares van de wedstrijd in 2003 en momenteel werkzaam in restaurant Loos in Rotterdam.

Bianca Janssen, werkzaam in restaurant Tout à Fait in Maastricht en winnares van de afgelopen editie voegt toe: 'De wedstrijd was voor mij het moment om me te bewijzen in de mannenwereld en dat is heel goed gelukt volgens mijn mannelijke collega's. De media-aandacht is enorm, maar wel helemaal gaaf. Dus mocht ik de wedstrijd in januari weer winnen, heb ik er absoluut geen moeite mee om weer zo in de belangstelling te staan.'

E & J Gallo en de competitie
De passie voor het maken van internationaal erkende topwijnen is al drie generaties lang een bindende factor voor de familie Gallo. 'Mijn grootvader is altijd mijn inspiratie geweest om een succesvolle professionele wijnmaker te worden en na vele jaren van hard werken in onze wijnkelders ben ik er trots op dit bereikt te hebben', zegt Gina Gallo, die al toen ze een kleine meid was haar grootvader overal volgde in het wijnbedrijf.

Door Gina's ervaringen en prestaties als vrouw in een beroep dat nog veelal uitgeoefend wordt door mannen heeft Ernest & Julio Gallo grote waardering voor vrouwelijke professionele chefs in Nederland en is trots de hoofdsponsor te zijn van de Ernest & Julio Gallo 'Ladies Only' Chef's Competition.

In deze competitie worden vrouwelijke chefs uitgedaagd hun talenten te laten zien op het gebied van wijn-spijs-combinaties door drie gerechten te creëren die perfect passen bij drie topwijnen van het Californische wijnhuis E & J Gallo. De zestien besten worden uitgenodigd voor de kwartfinale die 11 januari 2005 gehouden zal worden in de Kookfabriek in Den Haag. De acht beste dames strijden vervolgens eind januari 2005 gedurende drie dagen op de European Fine Food Fair (24, 25 en 26 januari 2005) om de 'Ladies Only' Ernest & Julio Gallo Chef's Award en een reis naar de prachtige Californische wijngaarden.

Jury
Onder leiding van Meesterkok Angélique Schmeinck, die dit jaar het voorzitterschap van Maartje Boudeling heeft overgenomen, worden de ingezonden recepturen en de bereide gerechten beoordeeld op het belangrijkste criterium de wijn-spijs-combinatie, smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek en creativiteit. Angélique: 'Ik draag graag mijn steentje bij aan deze wedstrijd. Het is immers een goede stimulans om de positie van jonge vrouwelijke koks te verstevigen'.

Op www.galloladiesonly.nl vindt u meer informatie over de wedstrijd.

Voor meer informatie/