Nederlands Uitgeversverbond

Nieuwe agenda Commissie Auteursrecht Justitie

De huidige Commissie Auteursrecht, adviescollege van het ministerie van Justitie, is ingesteld op 1 juli 2000. De Commissie Auteursrecht had tot taak de regering en de beide Kamers der Staten-Generaal te adviseren over vragen rond de invoering van de Auteursrechtrichtlijn. Een adviescollege wordt voor vier jaar benoemd, waarna beslist moet worden over een eventuele verlenging.
Bij besluit van 8 juli 2004 is de Commissie Auteursrecht voor een nieuwe periode van maximaal vier jaar benoemd, nu met name om te adviseren over de uitvoering van de Auteursrechtrichtlijn. De gevraagde advisering betreft in het bijzonder de invloed van technische beveiliging van beschermd materiaal op de behartiging van belangen die worden beschermd door bijzondere wettelijke beperkingen op het auteursrecht en de naburige rechten, de rol van de overheid bij geschillenbeslechting en de facilitering van onderhandelingen en tariefafspraken, alsmede initiatieven in het kader van internationale organisaties als de World Intellectual Property Organisation, de Raad van Europa en de Europese Unie tot het scheppen van nieuwe rechten en het maken van regels van toepasselijk recht, contractenrecht en collectief beheer.
U kunt hieruit afleiden dat ook de auteursrechtagenda van het NUV de komende jaren alvast is gevuld.
De Commissie Auteursrecht is per 8 juli 2004 als volgt samengesteld: prof. mr. D.W.F. Verkade (voorzitter), prof. mr. E.J. Dommering, prof. mr. F.W. Grosheide, prof. mr. P.B. Hugenholtz, mr. N. van Lingen, prof. mr. K.J.M. Mortelmans, mr. E.J. Numann, mw. mr. J.A. Schaap en prof. mr. J.H. Spoor.