Gemeente Breda

Milieueffectrapportage voor Via Breda

Nieuw_station_Breda_gr.jpg

De Milieueffectrapportage Via Breda is volgend jaar zomer gereed. Het plan van aanpak, door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld, geeft het doel, proces en de planning aan. Het opstellen van een MER sluit aan bij de milieudoelen uit de concept-Structuurvisie Via Breda.

De MER geeft meer informatie over de gevolgen van de ontwikkelingen op het milieu. Daardoor is beter in te spelen op de komende veranderingen en zijn tegelijkertijd betere keuzen mogelijk om te komen tot de beste milieukwaliteit in Via Breda. Als alle ontwikkelingen van de zes deelgebieden in Via Breda bij elkaar worden geteld, levert dit over 20 jaar onder andere meer dan 4.000 woningen op. Daarmee valt de ontwikkeling onder de regels voor de MER en is in deze zin een MER verplicht.

Algemene MER Via Breda en uitgewerkte MER Stationskwartier

De (her)ontwikkeling van Via Breda speelt zich af tussen 2005 en 2025. Het grote gebied is verdeeld in zes deelgebieden. Voor het Stationskwartier, het deelgebied dat het eerst wordt aangepakt, is de voorbereiding van een bestemmingsplan gestart. Dit proces en het uitvoeren van de MER zijn op elkaar afgestemd. De resultaten van de MER worden verwerkt in het bestemmingsplan Stationskwartier.

De voorbereiding van een MER op hoofdlijnen voor Via Breda is gestart, waarbij gedetailleerd wordt ingegaan op het Stationskwartier. Omdat de ontwikkeling van Via Breda in de concept-Structuurvisie op hoofdlijnen wordt beschreven, worden de milieueffecten algemeen en voor de belangrijkste themas uitgewerkt. Voor het Stationskwartier zijn de plannen al verder uitgewerkt en is de invloed op het milieu concreter aan te geven.

Meer informatie voor betere keuzen

Een MER beschrijft de te verwachten milieueffecten van de plannen in een gebied voor onder andere de kwaliteit van geluid, lucht, natuur, landschap en verkeer. Met het verder in beeld brengen van die effecten zijn betere oplossingrichtingen en keuzen te maken om in het gebied de beste milieukwaliteit te bereiken. Er is voor gekozen om de MER nu uit te voeren om ook voorbereid te zijn op (onverwachte) ontwikkelingen in de toekomst. Gezien de lange periode waarover de ontwikkelingen plaatsvinden, moet rekening worden gehouden met allerlei procedures. Het uitvoeren van de MER levert geen vertraging op voor het Stationskwartier of de bouw van de OV-terminal en kan juist nu worden ingezet om de (juridische) procedures op gebied van ruimtelijke ordening, vlot te laten verlopen.

Proces en planning MER

Het plan van aanpak voor de MER Via Breda is gereed en beschrijft het doel, resultaat, proces en de planning. De startnotitie MER is in januari 2005 gereed en wordt hierna vrijgegeven voor inspraak.

Uiteindelijk is het de gemeenteraad die een besluit neemt over de MER en dit staat gepland rond de zomer van 2005. De landelijke commissie MER toetst het rapport. De resultaten kunnen dan worden verwerkt in het bestemmingsplan.

Breda, 24 november 2004

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met B. van Rooijen, projectmanager Via Breda bij de OntwikkelingsDienst Breda, telefoon (076) 529 3998 of met mevrouw M. Noordegraaf, afdeling communicatie, telefoon (076) 529 3718.