Gemeente Breda

Breda en Tilburg gaan gezamenlijk buurtpleinen opknappen

DrStruykenplein_gr.jpg

Rijkssubsidie van 5 miljoen euro toegekend

Minister Dekker van VROM heeft de gemeenten Breda en Tilburg 5 miljoen euro subsidie toegekend. Dit is een subsidie in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Het bedrag is toegekend voor de plannen gericht op beheer, vernieuwen en (eventueel) herontwikkelen van (winkel)pleinen in Breda en Tilburg. In beide steden gaat het om twee pleinen: het Verdiplein en Pater van den Elsenplein in Tilburg, het Dr. Struyckenplein en de Edisonstraat in Breda.

Het project, Ruimte om vooruit te komen, bestaat uit de sociale, fysieke en veiligheidsaanpak van de buurtpleinen. Daarvoor zetten de gemeenten Breda en Tilburg, in samenwerking met de woningcorporaties, een coöperatieve onderneming op die investeringen en initiatieven in de buurten en op pleinen mogelijk maakt. Doel is lokaal gewenste oplossingen te zoeken en samenwerkingsverbanden aan te gaan met de betrokken ondernemers, instellingen en bewoners. De onderneming stelt per plein een toekomstvisie op die het vertrekpunt voor de uitwerking van de plannen vormt.

Aan het Dr. Struyckenplein bijvoorbeeld komt een nieuw buurtwinkelcentrum met aanvullende voorzieningen, waaronder een mediatheek en bibliotheek. Het Verdiplein in Tilburg moet in de toekomst een multifunctioneel voorzieningencentrum voor de buurt worden, waar naast commerciële ook maatschappelijke, publieksgerichte functies worden aangeboden.

Samenwerking Breda en Tilburg

Breda en Tilburg constateren dat de problematiek in de vier wijken (allen deel uitmakend van de 56-wijkenaanpak) overeenkomt, en dat kennis- en ervaringsuitwisseling leidt tot een meer effectieve en efficiënte aanpak. Een aanvraag door twee gemeenten is op zich al innovatief. Beide steden hebben al goede ervaringen met samenwerking binnen het project Breburg.

Het project Ruimte om vooruit te komen stimuleert tevens de inzet van andere betrokken partijen. Diverse organisaties, zoals bewonersorganisaties, de Kamers van Koophandel Midden- en West-Brabant en woningcorporaties, hebben al toegezegd hun bijdrage te leveren. De subsidieaanvraag is destijds mede door deze organisaties ondertekend. Het project start begin 2005 en looptiniedergevaldoortot2009.

Breda, 24 november 2004