Productschap Diervoeder


24/11/2004

PDV presenteert risicomodel voor drogen van voedermiddelen

Het Productschap Diervoeder (PDV) biedt GMP+-gecertificeerde diervoederbedrijven een eenvoudig rekenmodel voor het inschatten van risicos bij het drogen van voedermiddelen.

Het model geeft een overzicht van risicofactoren in het droogproces, zoals brandstoffen, verbrandingsinstallaties en droogcondities. Het model is opgenomen in de GMP+-regeling.
Aan de hand van het model kunnen diervoederproducenten grondstoffen zonder onacceptabele risicos direct drogen. Hiertoe moeten geaccepteerde brandstoffen worden gebruikt, zoals aardgas, butaan/propaan of lichte stookolie. Is het droogproces niet volgens de GMP+-richtlijnen ingericht, dan wordt het betreffende voedermiddel afgewezen, totdat voldoende aanvullende garanties kunnen worden gegeven. Met de invoering van het rekenmodel sluit de GMP+-regeling het gebruik van afvalstoffen in droogprocessen dan ook uit.

Het is voor het eerst dat informatie over de risicos bij het drogen van voedermiddelen sectorbreed in kaart is gebracht en beschikbaar wordt gesteld. Aanleiding voor het onderzoek zijn dioxineverontreiningen in het verleden van voedermiddelen als citruspulp en broodmeel. Het onderzoek is uitgevoerd door CCL Research in opdracht van het Productschap Diervoeder. Het rekenmodel is voor GMP+-gecertificeerde bedrijven te raadplegen op het Login-gedeelte van de site van het Productschap Diervoeder.