Gemeente Heerenveen

Thom Mercuur benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24/11/2004

Burgemeester Peter de Jonge zal woensdagmorgen 24 november 2004 een koninklijke onderscheiding uitreiken aan Thom Mercuur, de initiator van het nieuwe museum Belvédère. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats om 9.30 uur in hotel-restaurant Tjaarda te Oranjewoud.

Thomas Mercuur (geboren 26 maart 1940 te Boyl) heeft zich vele jaren ingezet voor de beeldende kunst in niet alleen Friesland, maar ook ver daarbuiten. Legio Friese kunstenaars zijn door hem uit de anonimiteit gehaald, gestimuleerd en overtuigd van hun eigen kwaliteiten. Hij heeft tentoonstellingen georganiseerd in heel Nederland, België en diverse grote steden in Frankrijk, waarbij werk werd geëxposeerd van onder meer Sjoerd de Vries, Boele Bregman, Willem van Althuis, Jan Roos en Jopie Huisman.

Eén van de hoogtepunten was twee jaar geleden de grote overzichtstentoonstelling van kunstenaar Sjoerd de Vries in het Haagse gemeentemuseum. In de jaren zeventig heeft hij het Coopmanshûs in Franeker op de kaart gezet voor heel Nederland met spraakmakende tentoonstellingen over Jan Mankes, Dada, Rinsema en Schwitters. Als kroon op zijn werk mag gelden de opening van het museum Belvédère.