Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente houdt lastenstijging beperkt

De gevolgen van de economische recessie zijn voelbaar. Daarom stellen we de gemeenteraad voor de tarieven voor 2005 ten opzichte van 2004 met 0% te indexeren. De tarieven van de overige heffingen zoals afvalstoffenheffing en rioolrechten blijven kostendekkend. Voor de afvalstoffenheffing betekent dit een verhoging van ruim 10 procent. De stijging is een gevolg van externe ontwikkelingen, waarop wij geen invloed kunnen uitoefenen. In totaliteit neemt de gemeentelijke lastendruk met gemiddeld 4 procent toe. In die 4% is het verdwijnen van de Zalmsnip meegenomen.

Zalmsnip
In Capelle is de Zalmsnip gekoppeld aan de
onroerende-zaakbelastingen. Eind april 2004 stemde de ministerraad in met het wetsvoorstel om, met ingang van 2005, de Zalmsnip af te schaffen. Dit betekent dat op de aanslag Gemeentelijke heffingen geen bedrag van 45,38 meer in mindering wordt gebracht. Het verdwijnen van de Zalmsnip maakt onderdeel uit van een totaal bezuinigingsplan dat het Rijk afgekondigde.

Nieuwe WOZ-waarde per 1 januari 2005
De gemeente stelt elke vier jaar de waarde vast van alle panden. De nieuwe waarde, die per 1 januari 2005 van kracht wordt, is gebaseerd op het waardeniveau van 1 januari 2003. De waarde van de woningen in de gemeente Capelle aan den IJssel steeg in vier jaar tijd gemiddeld met 51%. Dit is de uitkomst van de totale hertaxatie, zoals deze op basis van de Wet Waardering onroerende zaken is uitgevoerd. In samenwerking met onafhankelijke taxateurs bepaalde de gemeente de waarde van ruim 29.000 woningen.

Een waardestijging van 51% is nog niet eerder voorgekomen. De eerder aangegeven 0-lijn geldt ook voor het niveau van de onroerende zaakbelastingen (OZB). Om te voorkomen dat de waardestijging van de woningen leidt tot een forse stijging van de lokale lasten, verlaagt de gemeente de tarieven voor woningen en niet-woningen zoals kantoren en winkels. Samengevat betekent dit dat 1) de tarieven zodanig berekend zijn dat voor de gemeente de totale opbrengst ten opzichte van 2004 gelijk blijft en 2) dat de te betalen OZB voor onze inwoners gemiddeld gelijk blijft. Inherent aan het systeem is echter dat in individuele gevallen de lasten wel kunnen stijgen.

De waardebeschikking
Nadat de waarde van de woning of het bedrijfspand is bepaald, stuurt de gemeente in januari 2005 zowel de eigenaar als de gebruiker een beschikking. Een belangrijke verandering is dat de waardebeschikking vanaf 2005 op het aanslagbiljet Gemeentelijke heffingen wordt vermeld. U treft dus op het aanslagbiljet één of meer afzonderlijke regels aan met de vastgestelde waarde van de onroerende zaak. Deze waarde wordt niet alleen door de gemeente gebruikt bij het vaststellen van de hoogte van de onroerende-zaakbelastingen, maar ook door de Rijksoverheid en de Waterschappen voor het eigenwoningforfait, bij de inkomensbelasting en de waterschapsomslag.