AutoRai

25-11-2004

Oplettendheid automobilist bepaalt veiligheid motorrijder

De oplettendheid van automobilisten bepaalt de veiligheid voor alle berijders van gemotoriseerde tweewielers.

Automobilisten die even niet geconcentreerd zijn op het verkeer of door zogenaamde dode hoeken in de auto verminderd zicht hebben, zijn voor de overgrote meerderheid verantwoordelijk voor de ongevallen waar gemotoriseerde tweewielers bij betrokken zijn. Dit blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek onder de naam MAIDS (Motorcycle Accident In Depth Study). Het onderzoek is vandaag in Brussel gepresenteerd door ACEM. De onderzoeksuitkomsten bevestigen het beeld dat de berijders van gemotoriseerde tweewielers relatief kwetsbaar zijn èn voor hun veiligheid in hoge mate afhankelijk zijn van andere verkeersdeelnemers. Een voorzichtige eerste conclusie uit de gepresenteerde resultaten is dat campagnes om autorijders alerter te maken op de aanwezigheid van gemotoriseerde tweewielers, zin hebben. Ook het vergroten van de zichtbaarheid van motorrijders kan bijdragen aan minder ongevallen.

De uitkomsten van het MAIDS onderzoek bewijzen het gelijk van onze keuze voor veiligheid als prioriteit nummer één, zegt Eugène Daams, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging. Daams: Wij hebben in oktober ons veiligheidsplan geïntroduceerd. In de komende jaren gaan we daar als afdeling 1,5 miljoen euro in steken. Belangrijke onderwerpen en acties in dit veiligheidsinitiatief zijn: het bevorderen van het leveren van motoren met een Advanced Braking System (ABS/CBS/DCBS/TCS), het volgen van voortgezette rijopleidingen bij gecertificeerde opleidingsinstituten, het tegengaan van het opvoeren van brom- en snorfietsen en het stimuleren van het goed dragen van de bromfietshelm.

De Europese koepel van fabrikanten van gemotoriseerde tweewielers, ACEM, is de initiatiefnemer voor dit onderzoek naar de omstandigheden rond ongevallen met motoren en bromfietsen. Doel van het onderzoek was om beter zicht te krijgen in de oorzaken die leiden tot ongevallen waarbij motorrijders en bromfietsers betrokken zijn. Met de nieuw verkregen inzichten wil ACEM, samen met de Europese en de nationale overheden, komen tot initiatieven die het aantal verkeersongevallen in de categorie gemotoriseerde tweewielers moeten terugdringen.