VVD



Nieuws

23 nov 2004 - Van Baalen: aanschaf Tomahawks en
korvetten koppelen

Defensiewoordvoerder Hans van Baalen van de VVD-Tweede-Kamerfractie wil dat de aanschaf van de Tomahawk-kruisraketten voor de LC-fregatten, de verkoop van 2 M-fregatten en de aanschaf van 4 S-korvetten worden gekoppeld in een brede visie op de vloot. De Tomahawks versterken het expeditionair vermogen van de vloot aan de bovenkant van het geweldsspectrum. De korvetten versterken de vloot aan de onderkant ten behoeve van kusttaken. Deze taken hangen samen en moeten dus in samenhang beoordeeld worden.

Tevens dienen de financiële kosten en baten van de korvetten-optie door een onafhankelijke instantie, zoals bijvoorbeeld het CPB of de Algemene Rekenkamer, te worden beoordeeld. Tussen de financiële rekenmodellen van de industrie, het ministerie van Defensie en de Tweede Kamer bestaan aanzienlijke verschillen. Van Baalen vindt dat regering en Kamer op basis van helderheid over de financiële consequenties over Tomahawks en korvetten moeten beslissen. De VVD is voorstander van de bouw van korvetten omdat de vloot daarmee flexibeler, doelmatiger en doeltreffender kan worden ingezet, de Nederlandse Marine-industrie daarvan profijt heeft en met de verkoop van 2 M-fregatten in de Belgisch-Nederlandse Marinesamenwerking wordt geïnvesteerd. De Belgen zijn, net als de Chilenen, geïnteresseerd in de koop van 2 M-fregatten.

De VVD is verheugd dat Marine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder open blijft, maar wil alle NH90 helikopters op De Kooy stationeren en in onderhoud geven. Dat is efficiënter en draagt bij aan de economie in de Kop van Noord-Holland. Van Baalen wil Twente compenseren voor de sluiting van de vliegbasis met een Extra Beveiligde Zittingszaal in Almelo en een Extra Beveiligde Inrichting, hetzij in Almelo, hetzij op de vliegbasis. Justitie draagt daarvoor de kosten.

Voorts wil Van Baalen de militaire kennis en ervaring van het Openbaar Ministerie versterken opdat de militair-operationele omstandigheden bij het al dan niet vervolgen van militairen in uitzendgebieden ten volle kan worden meegewogen. Zo zou standaard het advies van de operationele commandant moeten worden ingeroepen bij een beslissing tot vervolging. Tevens zou een mobiele officier van justitie in het uitzendgebied onderzoek kunnen uitvoeren. De VVD wil dat de regering een onafhankelijke adviescommissie instelt, die met concrete aanbevelingen komt.

De VVD maakt zich zorgen over de financiële situatie bij Defensie op de langere termijn. Het afblazen van de Noorse deal zal een gat in volgende begrotingen slaan, de vervanging van de Orions kost meer dan verwacht, er zijn grote problemen bij de vervanging van de YPR bij de Koninklijke Landmacht en het is de vraag of de verkoop van overtollig materieel en het afstoten van infrastructuur het nodige opbrengt. Verdere bezuinigingen zijn voor de VVD niet aanvaardbaar. Nu er terecht grote aandacht is voor de bestrijding van het internationaal terrorisme, kan het niet zo zijn dat Defensie van de noodzakelijke middelen verstoken blijft. De NAVO-norm houdt een jaarlijkse investering in Defensie in van 2% BNP, terwijl Nederland niet hoger dan 1, 6% komt.

23 november 2004