Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO EDS: wanneer?
24-11-2004

Het is nog niet duidelijk wanneer we weer met EDS gaan onderhandelen over de CAO 2005. Dat heeft te maken met het Sociaal Akkoord en met onze voorstellenbrief. Uw hulp is nodig om te komen tot goede CAO-voorstellen.

Op 23 november hebben we met HR van EDS rond de tafel gezeten. We hebben begrepen dat per 1 januari 2005 een nieuwe HR-manager (Charles Pennington) wordt aangesteld. We zijn blij dat er een nieuwe Nederlandse HR-manager zijn opwachting komt maken.

CAO EDS 2005
We hebben gesproken over de CAO 2005 in relatie tot het Sociaal Akkoord. Duidelijk is dat het Sociaal Akkoord invloed zal hebben op de nieuwe CAO. Dit Akkoord heeft nogal wat open eindjes en dat betekent dat op dit moment nog niet helemaal helder is wat de consequenties voor de CAO 2005 zullen zijn. Nog niet geheel duidelijk is de situatie rond ZW/WAO, pensioen en levensloop.

Nu kunnen we op verschillende manieren omgaan met deze situatie. In onze opinie zijn er 3 mogelijkheden:

1. We proberen de CAO 2005 nog in 2004 af te spreken en we maken protocolafspraken over bepaalde onderwerpen die een directe relatie hebben met het Sociaal Akkoord. Protocolafspraken zouden dan betrekking hebben op pensioenen (inclusief SPF) en ZW/WAO.
2. We onderhandelen gedurende 2005 over de CAO 2005, inclusief de nu nog onduidelijke onderwerpen. Consequentie hiervan is dat de CAO halverwege 2005 afgerond zal zijn.

3. In januari 2005 gaan we onderhandelen over de CAO 2005. We maken protocolafspraken over de nu nog onduidelijke onderwerpen. De CAO wordt met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari 2005.

Het heeft onze voorkeur in januari 2005 de CAO-onderhandelingen te starten (optie 3). Wat ons betreft maken we dan afspraken over de integratie van de Wegwijs en de CAO EDS. Verder willen we met EDS praten over een uitgebreide mobiliteitsregeling, inclusief een regeling over locatiebeleid (overplaatsing naar een andere vestiging), reistijden, thuiswerken etc. Wat ons betreft kan een deel van deze regeling met de OR worden afgesproken en een deel met vakbonden. Uiteindelijk wordt daarna de hele regeling op CAO-niveau getild.

Pensioenen
De deelname aan de SPF-pensioenregeling (voor de oud CVIers) zou per 1 juli 2005 stoppen (omdat het contract afloopt) en zou ingebracht worden in de EPF-regeling van EDS. Althans, dat was de afspraak. Echter, het Sociaal Akkoord grijpt ook in deze situatie in. Vandaar dat we een procedure-afspraak willen maken met EDS of dit nog doorgaat en op welke termijn. Misschien moeten EDS Pensioenfonds en het Spoorweg Pensioenfonds eerst zelf een nieuwe pensioenregeling ontwerpen die past binnen de kaders van het Sociaal Akkoord. Vervolgens kunnen we gaan praten over de overdracht van pensioenaanspraken en of dat collectief of individueel moet plaatsvinden.

Voorstellenbrief CAO EDS 2005
We hebben uw hulp nodig bij het samenstellen van een voorstellenbrief voor de CAO 2005. Het algemene arbeidsvoorwaardenbeleid 2005 zal hiervan natuurlijk een onderdeel uitmaken, maar EDS specifieke zaken kunnen niet gemist worden. We stellen voor dat u uw Top 3-voorstellen per mail stuurt naar ondergetekende.

Mede op basis van uw input maak ik een voorstellenbrief. Deze wordt u in december toegestuurd. Naar aanleiding van uw opmerkingen wordt de brief nog aangepast en daarna verstuurd naar EDS. In januari 2005 willen we de onderhandelingen met EDS starten.

OR-verkiezingen
Op 22 en 23 november hebben de EDS-medewerkers een nieuwe OR gekozen. De CNV-fractie bestaat uit 5 leden (was 4). We zijn er dus 1 op vooruit gegaan! De gekozen kandidaten wensen we veel sterkte. OR-leden zijn de ogen en oren van de medewerkers in het bedrijf. Als u punten heeft die u graag behandeld wilt zien, schroom dan niet hen aan hun jasje te trekken.

Vragen?
Indien u vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl