Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
24 november 2004 c104


Gezamenlijke huisvesting ROC, Steigertheater en De Lindenberg van de baan

Het college van B&W gaat niet in op het aanbod van het Regionaal Opleiding Centrum (ROC) om het Steigertheater en De Lindenberg in de nieuwbouw van het ROC te huisvesten. Het initiatief was zeer interessant vanwege de goede locatie in de spoorzone en de samenwerking tussen verschillende organisaties op het gebied van de kunsten. Het samen bouwen blijkt echter te weinig voordelen te hebben en past niet binnen de gemeentelijke begroting voor cultuur.

De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met de beoogde gebruikers de mogelijkheden en de voor- en nadelen van gezamenlijke huisvesting voor De Lindenberg, het Steigertheater en ROC onderzocht. Conclusie van de onderzoeken is dat huisvesting van De Lindenberg en het Steigertheater in het ROC beleidsmatig gunstig zal uitpakken. Het maakt een intensieve samenwerking mogelijk die het amateurkunstklimaat in Nijmegen kan versterken. Ook omdat het ROC dit jaar start met een opleiding Kunst & Amusement (K&A) gericht op beroepen in de theater- en kunstsector. De drie instellingen kunnen dan veel voor elkaar betekenen. Ruimtelijk zijn er echter veel risicofactoren en de herhuisvesting in het ROC is niet budgettair neutraal te realiseren. Zo blijkt uit het onderzoek dat het delen van ruimten en waar nodig multifunctioneel inrichten daarvan maar beperkt mogelijk. De horecafuncties voor beide instellingen zijn bijvoorbeeld niet te integreren. Ook is over het delen van veel ruimtes geen overeenstemming mogelijk terwijl juist gezamenlijk ruimtegebruik een mogelijkheid is om voordeel te behalen. De Lindenberg en het Steigertheater zijn om die reden inmiddels ook minder positief over de mogelijkheden van dit initiatief. Al met al blijkt dat de vervangende huisvesting in het ROC tot een tekort in de begroting van tenminste 517.000 euro zou leiden.

Op 15 december zal de gemeenteraad een beslissing nemen over het voorstel om niet in te gaan op het aanbod van het ROC tot huisvesting van De Lindenberg en het Steigertheater in hun nieuwbouwproject.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 024-3292380