Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Woensdag 24 november 2004

PvdA: benieuwd waar het college de 20 miljoen bezuinigingen vandaan gaat halen

Eerste reactie PvdA-fractie op rapport commissie Van Middelkoop Kant lend in het tegenlicht over het subsidiebeleid van de gemeente Rotterdam

De commissie Van Middelkoop heeft goed werk verricht. In een overtuigend rapport legt de commissie het feilen in de subsidiering bloot. Het maakt scherp duidelijk dat bij de subsidieverlening zowel de sturing, als het zicht op de resultaten onvoldoende is. Ook maakt het duidelijk dat de VAS (Verordening Algemene Subsidievoorwaarden) niet goed wordt nageleefd. De PvdA constateert dat de subsidieverlening vanuit de verschillende diensten tot onduidelijkheden leidt en een te geringe afstand tussen subsidieontvanger en subsidieverlener in de hand werkt.

Wij vinden dat de financiële afwikkeling van de subsidies en de handhaving van de subsidievoorwaarden in één organisatie gebundeld zouden moeten worden. De taak van de diensten kan dan beperkt worden tot een inhoudelijk advies over de vraag of de subsidie wel -en onder welke voorwaarden- of niet verleend zou moeten worden. Wij steunen het voorstel om de rol van het gemeentebestuur in de subsidieverlening te versterken. Ook het scheppen van een uniform beoordelingskader en het maken van heldere afspraken vooraf over aard en vooral de termijn van de subsidiering steunen wij. Naast dat het belangrijk is de VAS te handhaven is het belangrijk een flexibel en stimulerend beleid te kunnen voeren. De subsidievoorwaarden moeten daaraan ruimte bieden.

De wens de doelstelling van de subsidiering duidelijker te omschrijven, is een goede, maar we merken wel op dat dit in een aantal gevallen moeilijk zal zijn, omdat de gewenste maatschappelijke effecten niet altijd scherp te concretiseren zijn.

Wij nemen scherp afstand van de prioriteitenvolgorde zoals door het college is aangegeven. Met name de rangschikking van de Instellingssubsidies Kunstsector onder projecten met een lage prioriteit wijzen wij af. Wij vinden subsidies in deze sfeer heel belangrijk voor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. En de economische effecten ervan zijn essentieel voor een sterkere economische positie van de stad.

Met de uitkomsten van dit rapport in de hand wil het college 20 miljoen bezuiniging op de subsidies. We zijn erg benieuwd naar de voorstellen van het college om dit te bereiken. Wij hebben grote twijfels bij de vraag of het onderzoek van de commissie Van Middelkoop ruimte schept voor die bezuinigingsdoelstelling van het college. Wij vrezen dat een bezuinigingsdoelstelling van tegen de 20 miljoen op een totaalbudget van ruim 100 miljoen grote nadelige gevolgen gaat hebben.