Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
24 november 2004 c105


Ruim 2 miljoen rijksgeld voor Willemskwartier

Het ministerie van VROM heeft 2,3 miljoen euro toegekend voor de verbetering van het Willemskwartier in Nijmegen. Hierdoor is een ingrijpende aanpak van deze wijk een stap dichterbij gekomen.

De Gemeente Nijmegen werkt al langer aan een groot plan voor een forse verbetering van de wijk. Samen met de bewoners van de wijk, ondernemers in het Willemskwartier en woningcorporatie Portaal is het afgelopen jaar aan een integraal plan gewerkt.

Het voorziet in de sloop en daarna nieuwbouw van ruim vierhonderd woningen, herstructurering van de kop van de Willemsweg en de bouw van een Wijkontmoetingscentrum met daarin diverse functies. Ook worden straten en groen zo aangepast dat de wijk prettiger wordt voor bewoners en voetgangers. Om lokale ondernemers te helpen wordt een fonds opgericht waardoor het voor hen gemakkelijker wordt in hun onderneming te investeren en daarmee de wijk aantrekkelijker te maken.
De verschillende onderdelen van het plan stimuleren de onderlinge samenhang in de wijk. In de nieuwe opzet wordt het tevens mogelijk dat buurtbewoners zelf verbeteringen kunnen aanbrengen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld het inrichten en beheren van speelplekken, activiteiten in het nieuwe buurtcentrum en andere initiatieven uit de buurt. Door deze herstructurering ontstaan meer mogelijkheden voor de verschillende bevolkingsgroepen elkaar te ontmoeten.

De totale investeringen in het plan bedragen meer dan honderd miljoen euro. Het overgrote deel wordt terugverdiend door de bouw van nieuwe woningen en winkels. Om ook de exploitatie van het wijkontmoetingscentrum rond te krijgen was op een Rijksbijdrage gerekend van 5 miljoen euro. De gemeente Nijmegen is niettemin verheugd met de toekenning van deze 2,3 miljoen euro. Samen met de buurt, de ondernemers en de woningcorporatie gaat de gemeente nu op zoek naar mogelijkheden het hierdoor ontstane tekort van 2,7 miljoen euro te dekken.

De gemeente ziet hiervoor binnen het plan nog voldoende mogelijkheden. Er kan gekeken worden naar mogelijkheden de kosten voor sommige onderdelen naar beneden te krijgen, of elders de opbrengsten iets te verhogen. Ook is het mogelijk de uitvoering van het plan over een iets langere periode uit te smeren.
Dit laatste wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen echter zo veel mogelijk vermijden. Er is de gemeente veel aan gelegen de duur van de herstructurering zo kort mogelijk te houden. Het streven is om de totale herstructurering binnen tien jaar af te ronden.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380