Socialistische Partij

Veerman verklaart jacht op walvis geopend

24-11-2004 * Ondanks de storm van protesten afgelopen zomer, blijft het kabinet van mening dat de walvisvangst weer toegestaan kan worden. SP-Kamerlid Krista van Velzen is woedend: "Dit kabinet heeft lak aan fatsoen. Walvisvaart, zeehondenjachttoerisme, je kunt het zo wreed niet bedenken of ons kabinet gaat ermee akkoord."

Volgende week zal Nederland tijdens een vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) voorstellen om een `gecontroleerde' vorm van walvisvaart toe te staan, om zo een einde te maken aan de huidige illegale jacht. Van Velzen: "Dat klinkt sympathiek, maar zal niet werken. Het komt er gewoon op neer dat Veerman de jacht op de walvis heeft geopend. Noem mij eens één vorm van visserij die succesvol gecontroleerd is? Alle visserij kenmerkt zich door overbevissing, uitstervende soorten, afnemende biodiversiteit en voortdurende aanvechting van de wetenschappelijk vastgestelde quota. Gereguleerde walvisvaart zal daarin niet verschillen en daarom uiterst schadelijk zijn voor deze kwetsbare diersoort."

Het SP-Kamerlid heeft gisteren samen met D66 een motie ingediend die de regering oproept om het moratorium op de walvisvaart te handhaven.