Gemeente Breda

Breda maakt werk van verbrede landbouw

buitengebied2_gr.jpg

De gemeente Breda wil duidelijkheid scheppen over nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. In het voorjaar van 2005 stuurt het college een voorstel naar de raad met beleidsregels voor niet-agrarische ontwikkelingen die worden toegestaan in het buitengebied.

De gemeenteraad heeft in juli 2003 de motie Van Hasselt aangenomen, waarin het college wordt gevraagd om mogelijkheden te onderzoeken voor verbrede vormen van landbouw die kunnen dienen als nieuwe economische dragers. Uit het onderzoek bleek dat nieuw beleid met strikte kaders voor functies gewenst is. In juli 2004 heeft Gedeputeerde Staten van Noord Brabant de notitie Buitengebied in ontwikkeling vastgesteld. De gemeente kan nu aan de hand hiervan zelf de definitieve beleidskaders voor de functieverruiming formuleren.

Per gebied vindt er een afweging plaats over de ontwikkelingsmogelijkheden die worden toegestaan in het desbetreffende gebied. Ateliers, werkplaatsen voor ambachtelijke bedrijfjes en opslag van caravans zijn nu nog verboden, maar kunnen in de toekomst wellicht in delen van het buitengebied worden toegestaan. Aan de nieuwe mogelijkheden zullen wel voorwaarden worden verbonden. De ontwikkelingen moeten namelijk een positieve bijdrage leveren aan het landschap.

Functieverruiming van het buitengebied is nodig gebleken door het teruglopende belang van de agrarische sector. Steeds meer boeren zijn op zoek naar verbreding van hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld in de vorm van een minicamping of het vervaardigen van streekproducten. Ook stoppen veel boeren met hun agrarisch bedrijf. Zij zijn op zoek naar een ander gebruik van hun stallen en schuren. Tot voor kort was er echter geen ruimte voor niet-agrarische functies in het buitengebied. Het gemeentelijke bestemmingsplan en ook het provinciale streekplan lieten dat niet toe. Nu de regionale reconstructieplannen gereed zijn en de provincie enkele streekplanwijzigingen heeft vastgesteld, ontstaat er in het buitengebied ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. De gemeente is niet langer gebonden aan de strikte beperkingen van het provinciale streekplan. Toch duurt het nog tot het voorjaar 2005 voordat bewoners van het buitengebied gebruik kunnen maken van de nieuwe regeling. De provincie wil namelijk pas meewerken aan wijzigingen van het bestemmingsplan als de gemeente kan aangeven hoe het landschap zal profiteren van de betreffende ingreep.

Breda, 24 november 2004

Noot: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A. Greven, telefoon 076 529 9015 of met de heer J. Abbink, telefoon 076 - 529 3752 van de OntwikkelingsDienst Breda.