Gemeente Breda

Verkeerslichten weg bij kruispunt Boschstraat Sophiastraat Nieuwe Boschstraat Nassaustraat

Het kruispunt Boschstraat Sophiastraat Nieuwe Boschstraat Nassaustraat wordt begin volgend jaaraangepast.Hetcollegevanburgemeesteren wethouders is akkoord gegaan met het verwijderen van de verkeerslichten en de aanpassingen.

Het blijkt dat deze kruising goed kan functioneren zonder een verkeersregelinstallatie. Wel zullen er aanpassingen aan de kruising worden aangebracht om de kruising duurzaam veilig te maken.

Jaarlijks worden enkele verkeersregelinstallaties vervangen, omdat deze zijn verouderd en reparatie niet meer mogelijk is bij gebrek aan reserveonderdelen. Bij de kruising Sophiastraat Nassaustraat Boschstraat Nieuwe Boschstraat blijkt het mogelijk om de verkeerslichten te verwijderen. Wel moeten er dan kleine veranderingen op de kruising worden aangebracht om de kruising duurzaam veilig te maken.

Maatregelen

In de huidige situatie is de kruising door het grote verhardingsoppervlak onoverzichtelijk. Het verhardingsoppervlak wordt verkleind door de uiteinden van de middenbermen Sophiastraat-Nassaustraat verder door te trekken richting kruising. De uiteinden worden vervolgens op dezelfde manier beplant als de overige delen van de straat. Door deze verandering ontstaat ook een fraaier doorlopend beeld.

In de Nieuwe Boschstraat zullen de trottoirs ter hoogte van de kruising verbreed worden. Bovendien wordt de kop van de middenberm verder doorgetrokken. Met deze aanpassingen voorkomt men dat autos zich naast elkaar opstellen. Bovendien ontstaat er meer ruimte voor de fietsers en wordt de oversteeklengte voor de voetgangers korter. Een ander pluspunt is dat ook het parkeren gereguleerd wordt.

Het eilandje in het midden van de kruising wordt vergroot en verhoogd. Vervolgens zal een deel worden bestraat met natuursteen en het andere deel beplant met taxus. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat de afslaande beweging wordt afgesneden. De aangepaste kruising is echter zo vormgegeven dat bussen en vrachtwagens de bochten eenvoudig kunnen nemen.

Ook voor visueel gehandicapten worden voorzieningen aangebracht in de vorm van geleidelijnen en noppentegels.

Breda, 24 november 2004