GroenLinks

Conferentie Groenen: GroenLinks wil bredere opzet handtekeningenactie diertransporten

Dierenmishandeling tijdens veetransporten 24 november 2004

Tijdens de raadsvergadering van de Europese Groene Partij (EGP), komend weekend in Dublin, staat meer gezamenlijk campagne voeren hoog op de agenda. GroenLinks voegt de daad bij het woord en neemt in Ierland het initiatief om de handtekeningenactie tegen lange diertransporten een bredere opzet te geven.

Bij een meldpunt van GroenLinks kunnen vertegenwoordigers van groene partijen die nog niet aan de actie deelnemen informatie inwinnen en zich aanmelden als coördinator van het initiatief namens hun partij. Tijdens de vergaderingen zal de Europese secretaris van GroenLinks, Ingrid Visseren, haar collega´s aansporen de actie breder te ondersteunen.

transporttijden

De landbouwministers van de Europese lidstaten werden het vorige week wel eens over kleine verbeteringen in het diertransport, maar de belangrijkste kwestie gingen ze uit de weg. Er werden namelijk geen afspraken gemaakt over het inkorten van de transporttijden. Hierdoor zullen gruwelreizen van vele dagen achter elkaar gewoon doorgaan. GroenLinks en vele andere groene partijen zien de handtekeningenactie als een uitstekend drukmiddel om hier verandering in te brengen. In de nieuwe Europese Grondwet is namelijk een bepaling opgenomen dat Europese burgers door een miljoen handtekeningen te verzamelen over een bepaald onderwerp de Europese Commissie kunnen dwingen met een wetsvoorstel over dit onderwerp te komen.

Verkiezingscampagne

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg neemt zaterdagmiddag deel aan het programma over het gemeenschappelijk optrekken van de Europese groene partijen. Gezamenlijk campagne voeren is hierbij een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. ,,De ervaringen tijdens de gemeenschappelijke verkiezingscampagne in het voorjaar waren zeer positief. GroenLinks en de overige groene partijen willen de samenwerking graag uitbreiden. Samen staan we sterker", aldus Buitenweg.

Een ander belangrijk agendapunt in Dublin is een gemeenschappelijke standpuntbepaling over de Europese Grondwet. Hierbij wordt ook besproken hoe de groene partijen uit landen waar een referendum over deze grondwet plaatsvindt hiervoor gezamenlijk campagne kunnen voeren. GroenLinks maakt de handtekeningenactie tegen lange diertransporten onderdeel van deze campagne en stelt de andere groene partijen voor om hetzelfde te doen.

Programma van de bijeenkomst in Dublin:
http://www.europeangreens.org/news/programme.pdf

«