Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 24-11-2004

Hoogervorst: "GGZ moet niet alles zelf willen doen"

De geestelijke gezondheidszorg moet niet teveel taken naar zich toetrekken. Dat zei minister Hoogervorst bij de presentatie van het rapport `De krachten gebundeld', waarin GGZ Nederland haar visie op de toekomst geeft.

Het rapport laat volgens de minister zien dat de GGZ steeds meer een `gewoon' onderdeel wordt van de gezondheidszorg: "Therapie is geen mysterieuze tovenarij, maar een concrete behandeling die je ook in een DBC kunt vastleggen."

Hoogervorst ziet in het visiedocument veel terug van zijn eigen visie op de (geestelijke) gezondheidszorg. Bijvoorbeeld dat een groot deel van de psychische problemen goed en snel te genezen is en dus thuishoort bij de zorgverzekering in plaats van in de AWBZ.

Maar de minster is niet helemaal tevreden. Hij bespeurt dat de GGZ nog steeds geneigd is verantwoordelijkheid te nemen voor een te breed terrein en teveel taken naar zich toetrekt. Kritiek die de laatste jaren vaker was te horen.

Waar de GGZ het eigen preventieaanbod wil uitbreiden, vindt Hoogervorst dat het voorkomen van van psychische stoornissen méér een taak is voor scholen, thuiszorg, bedrijfsgezondheidszorg en huisartsen. En níet in eerste instantie voor de GGZ.

Hetzelfde geldt voor de vermaatschappelijking. De GGZ noemt het zijn taak de samenleving ontvankelijk te maken voor patiënten met een psychische handicap. Maar volgens de minister is dat nu juist heel goed via de Wet Maatschapelijke Ondestening te bereiken en dus zouden vooral de gemeenten zich daar voor moeten inspannen. "Probeer niet alles zelf te doen", luidde de oproep van de minister aan de GGZ.