Gemeente Haarlem


24 november 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

316/2004


Haarlem krijgt vijf miljoen Euro van VROM voor Delftwijk


Het ministerie van VROM heeft vijf miljoen Euro ter beschikking gesteld aan de gemeente Haarlem voor de vernieuwing van Delftwijk. Het geld wordt door VROM ter beschikking gesteld in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Dit subsidieprogramma beoogt innovaties in de stedelijke vernieuwing te bevorderen. Delftwijk is één van de 56 wijken in Nederland die door VROM als prioritair wordt beschouwd voor het aanpakken van de stedelijke problemen.


De toekomstplannen voor Delftwijk behelzen sloop en nieuwbouw van de bestaande woningen van de corporaties in de periode 2005-2020, de aanleg van een wijkpark en de vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum Marsmanplein. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van het voorzieningenniveau en voor cultuur. In dit kader is de vernieuwing van Delfwijk in september feestelijk van start gegaan met het 'Delftwijk Danst' festival. De vernieuwing moet er toe leiden dat Delftwijk aan leefbaarheid wint. De wijk krijgt met het winkelcentrum en het wijkpark een nieuw hart, een plaats waar mensen elkaar echt kunnen ontmoeten.

Het ministerie van VROM was vooral onder de indruk van het voorstel van Haarlem om 'wijkmanagement' in te voeren. Concreet betekent dit dat Haarlem tijdens de vernieuwingsoperatie aan de bewoners van Delftwijk een plek wil bieden waar zij terecht kunnen voor informatie, voor steun en voor zorg, voor een luisterend oor of voor klachten, maar ook voor participatie bij de ontwikkeling van de deelplannen of bij de herinrichting van de openbare ruimte. VROM had ook veel waardering voor de plannen om van Delfwijk een 'levensloopbestendige' wijk te maken. Een wijk waar alle generaties van jong tot oud en met of zonder kinderen geschikte woonruimte kunnen vinden, van allerhande voorzieningen gebruik kunnen maken en het prettig vinden om in de openbare ruimte te verblijven. Tot slot prees VROM de Haarlemse aanpak, waarbij op wijkniveau over de uitgangspunten van de vernieuwing overkoepelende afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en corporaties die relatief eenvoudig en dus snel kunnen worden omgezet in concrete acties op projectniveau.

De bijdrage van VROM betekent voor de gemeente Haarlem een stevige impuls voor de vernieuwing van Delftwijk. Nog in december van dit jaar is de gemeente van plan om met de Haarlemse corporaties een samenwerkingsovereenkomst voor Delftwijk aan te gaan waarin verregaande afspraken zijn vastgelegd voor de financiering van de vernieuwing van Delftwijk in de komende 15 jaar. De vijf miljoen Euro van VROM vormt dus een welkome bijdrage!

Colette Laddé, communicatieadviseur
023-5113581
c.ladde@haarlem.nl
---- --