FNV

FNV bezorgd over koopkracht

Het kabinet moet snel maatregelen nemen die het koopkrachtverlies van burgers beperken. De raming van het kabinet waarbij sprake is van 1 procent verlies, houdt geen rekening met de snel stijgende prijzen van energie en ziektekosten. Bovendien moeten de uitkeringen aan de lonen gekoppeld blijven.

Dat schrijft de FNV in een reactie op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken die de Kamer binnenkort bespreekt.

Als eerste tegemoetkoming wil de vakcentrale, net als vorig jaar, voor alle ziekenfondsverzekerden een korting van het Rijk op de nominale premie.

Volgens FNV-bestuurder sociale zekerheid Ton Heerts is er na de succesvolle acties geen reden om achterover te leunen. "De grootste ellende is van de baan, maar de hoogste staat van paraatheid blijft zolang de 'activerende sociale zekerheid' van het kabinet gelijk staat aan het financieel afknijpen bij ziekte en werkloosheid."

De FNV wil dat het kabinet de miljardenoverschotten aan premies voor WW en WAO ook voor die voorzieningen gebruikt. Heerts: "Werkgevers worden met de fluwelen handschoen aangepakt. Zelfs de verlaging van hun winstbelasting wordt via die overschotten betaald."

Het beleid rond Arbeidsomstandigheden staat verder bol van de 'broodje aap-verhalen' over tegenstrijdige regels. Het kabinet moet deze mythes niet aangrijpen om beschermende regels te schrappen, schrijft de FNV.

24 november 2004