Gemeente Capelle a/d IJssel

Politiekeurmerk Veilig Wonen uitgereikt in Fascinatio

Symbolische overhandiging van het eerste certificaat

Foto: Peter Molkenboer

De woningen in nieuwbouwwijk Fascinatio zijn gecertificeerd volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Om hierbij stil te staan overhandigde burgemeester Joke van Doorne op woensdag 17 november symbolisch het eerste certificaat aan een bewoonster van de wijk. Samen met de politie heeft de gemeente ervoor gezorgd dat niet alleen alle woningen, maar ook de buitenruimten van Fascinatio voldoen aan de regels die gelden voor het Keurmerk.

Het behalen van dit Keurmerk is iets om trots op te zijn én het geeft een veilig gevoel, zei de burgemeester bij de overhandiging. Want uit onderzoek is gebleken dat een woning die niet beveiligd is volgens het Politiekeurmerk een kans op inbraak heeft van 1: 50. Bij een woning die wel beveiligd is conform het Politiekeurmerk is die kans een stuk lager: 1: 7000. Van Doorne: Als je er voor gaat een hele wijk te certificeren volgens het keurmerk, beveilig je niet alleen woningen. Je moet ook aandacht besteden aan de buitenruimte, zoals bijvoorbeeld de verlichting van paden achter tuinen, het plaatsen van speciale hekken en het goed uitlichten van de woning, maar ook aan eisen rond de groenvoorziening en goede sloten en ramen.

Samenwerking met de politie was daarom hard nodig bij het behalen van het keurmerk. Joop van der Waal en Bert van Trigt, beiden preventiecoördinator en bouwplanadviseur bij de politie Rijnmond, district Oost, waren daarvoor verantwoordelijk. Van der Waal vertelt hierover: Het gehele bouwproces is door ons in nauwe samenwerking met de gemeente Capelle aan den IJssel en de projectontwikkelaars begeleid. Je moet in een pril stadium met elkaar overleggen om het Politiekeurmerk Nieuwbouw toe te passen. Alle stedenbouwkundige randvoorwaarden, verkaveling, openbare ruimten, complex en woningniveau zijn met de architecten door genomen. Een intensief traject en nu is het dan zover: Fascinatio is gecertificeerd, alle huidige inwoners hebben het certificaat ontvangen. Dat is een mooi resultaat.

Niet alleen nieuwbouwwoningen komen in aanmerking voor het keurmerk. De certificering van bestaande woningen kan ook. De burgemeester vertelt hierover:Uit inbraakcijfers van september dit jaar is gebleken dat het aantal inbraken ten opzichte van vorig jaar is afgenomen met 25 procent. Daar werken politie en gemeente hard aan. Maar u kunt zelf ook wat doen. Ook bestaande woningen kunnen in aanmerking komen voor het keurmerk. Daarnaast krijgt u korting op de inboedelverzekering als uw woning gecertificeerd is volgens het keurmerk. Dat is zeker de moeite waard. Maar het allerbelangrijkste is dat uw woning goed is beveiligd. Dat is een veilig idee!

Meer weten?
Kijk op: www.politiekeurmerk.nl