Gemeente Capelle a/d IJssel

Als een lopend vuurtje door de buurt

Bewoners rond het kampvuur

Foto: Leendert van der Waal

Een unieke activiteit in Schollevaar-Oost op vrijdag 19 november: een groep mensen in het donker, in de regen onder paraplus bij elkaar rond een warm vuurtje. De reden? Een bijeenkomst op straat voor bewoners van het Aquarel, de Grafiek, de Ets en de Fresco. Doel van de bijeenkomst? Rond het kampvuur praten met professionals die betrokken zijn bij Schollevaar-Oost, zoals Aart Jan Moerkerke (wijkwethouder Schollevaar), Piet van Noorden (wijk- en buurtbeheer), Peter de Haan (opbouwwerker Schollevaar-Oost), Peter Berger (wijkagent), Corina de Jonge (Comwonen) en Arjan Wagenaar (Stichting Jongerenwerk Capelle).

Peter de Haan, opbouwwerker in de wijk en organisator van het kampvuur vertelt: Bewoners spraken veel over hun woonbeleving en de activiteiten die ze organiseren in de wijk.
Ondanks de regenbuien, bezochten zon vijftig mensen de bijeenkomst.Het doel van direct zaken doen op straat, is volgens mij gehaald, aldus Peter, een grote groep jongeren wilde praten met de bewoners. De bewoners ondervinden overlast van deze groep en konden nu met jongeren in gesprek. Er ontstond wederzijds begrip: de bewoners willen rust en de jongeren willen een plek om elkaar te ontmoeten. Ondanks de regen was het erg gezellig. De organisatie had gezorgd voor warme dranken en paraplus. Bewoners waren ook zeer nieuwsgierig naar de mogelijkheden, die de gemeente biedt qua financiële ondersteuning van de activiteiten en wilden weten hoe je een burgerinitiatief of een projectvoorstel kunt indienen. Veel vragen werden direct beantwoord.

De kampvuurbijeenkomst was de eerste van een reeks bewonersbijeenkomsten in Schollevaar-Oost. Ook in andere buurten van deze wijk worden kampvuurbijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten maken onderdeel uit van het project Thuis in Schollevaar-Oost van de gemeente Capelle aan den IJssel en Comsbwonen. Doel van dit project is dat bewoners elkaar beter leren kennen en zich meer inzetten voor de eigen leefomgeving.